1. Blog
 2. Rittenregistratie in Excel of met kilometerregistratie software?

Je ritten registreren met Excel of rittenregistratie software?

De rittenregistratie kun je op verschillende manieren registreren, in bijvoorbeeld Excel of met behulp van software. Het verschilt natuurlijk per persoon welke manier van kilometerregistratie het best passend is; welke manier van ritregistratie past het beste bij jou?

In deze blog leg ik je uit welke verschillende manieren van kilometerregistratie er zijn en wanneer je het beste de gereden ritten kunt bijhouden in Excel of juist met rittenregistratie software. Na het lezen van deze blog weet jij precies welke manier van ritregistratie geschikt is voor jou.

Arjan
Arjan
Appwiki expert

  Wat houd de rittenregistratie precies in?

  Met de kilometerregistratie leg je alle gereden kilometers vast die je met je bedrijfsauto hebt gereden. Aan de hand van deze documentatie kun je bij de Belastingdienst aantonen dat je het betreffende jaar niet meer dan vijfhonderd privékilometers hebt gereden. Met een bedrijfsauto mag je tot maximaal vijfhonderd kilometer privé rijden. Heb je bij een controle van de Belastingdienst de ritadministratie niet op orde, dan kun je een boete verwachten.

  Je kunt de gereden kilometers bijhouden in zowel Excel als met behulp van software. Er is niet per se een foute manier van kilometerregistratie. In Excel of met rittenregistratie software, voor beide geldt: zolang je het maar regelmatig doet en het overzicht behoudt.

  Wanneer houd je de kilometerregistratie bij in Excel?

  Het bijhouden van de rittenregistratie in Excel is vooral geschikt voor ondernemers of werknemers die nog maar een aantal ritten hoeven te registreren. Dat wil zeggen: je rijdt slechts een aantal ritten of vaak dezelfde ritten en hoeft dus niet ingewikkelde ritten te registreren. Je kunt gemakkelijk het overzicht bewaren en 24/7 inzicht is niet noodzakelijk. Wel is het van belang de kilometerregistratie up-to-date te houden en daarmee te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Wanneer je de rittenregistratie doet in Excel moet je er dus genoeg tijd in investeren. Daarnaast moet je natuurlijk enige kennis hebben van Excel.

  Voordelen rittenregistratie in Excel

  Vooral als je net bent begonnen met het registreren van je ritten, kent Excel vele voordelen. Het grootste voordeel: Excel is gratis, als je beschikt over een Office-pakket. Er zijn vele manieren om aan een gratis kilometerregistratie programma als Excel (of equivalenten daarvan) te komen. De meeste mensen zullen beschikken over een Office-pakket en bij Mac’s staat het programma Numbers standaard op de pc. Maar je kunt ook kiezen voor een online-versie. Met Google Spreadsheets kun je een prima gratis je ritten registreren.

  Een Excel-sheet kun je op verschillende manieren gebruiken. Heb je geen kennis van Excel of vind je het lastig een goede indeling te maken, dan zijn er online veel templates, sjablonen en voorbeelden te vinden. Met behulp van een template of sjabloon hoef je zelf niet een sheet te maken en in te delen, maar kun je je ritten registreren in een Excel download. Wanneer Excel voor jou een fluitje van een cent is, kun je een sheet naar eigen smaak indelen. Met de geavanceerde mogelijkheden die Excel biedt kun je vervolgens de rittenregistratie laten meegroeien, naarmate je meer of ingewikkelder te registreren kilometers gaat rijden.

  Nadelen rittenregistratie in Excel

  Wanneer je kilometerregistratie groeit, kan dat ook nadelen met zich meebrengen wanneer je dit bijhoudt in Excel. Je dient natuurlijk je kennis van Excel mee te laten groeien, maar vaak wordt de kilometerregistratie in Excel te moeilijk en onoverzichtelijk. Er wordt steeds meer van je gevraagd op het gaat om formules en een Excel hulplijn is er niet. Je bent dus overgeleverd aan de hulp die je online kunt vinden. Je kunt uren rondstruinen op Google, maar vind maar eens jouw specifieke vraag en het daarbij behorende antwoord.

  Door de complexiteit van de formules in Excel, neemt de kans op het maken van fouten steeds meer toe. Zo’n klein rekenfoutje kan al snel grote gevolgen hebben voor je gehele ritregistratie. De ritten registreren in Excel kan bovendien enorm tijdrovend zijn. Je moet veel handelingen handmatig doorvoeren.

  Wanneer gebruik je rittenregistratie software?

  Wanneer het je niet meer lukt om overzichtelijk de ritregistratie bij te houden in Excel en je het liefst elke minuut die je hebt in bijvoorbeeld je onderneming wilt steken, dan is kilometerregistratie software een slimme keuze. Je kunt veel handmatige en repetitieve handelingen laten automatiseren door de software. Ook wanneer je kennis over het bijhouden van de kilometerregistratie in Excel niet erg groot is, is software een verstandige keuze. Met behulp van ritregistratie software hoef je namelijk niet te werken met ingewikkelde formules. Je hoeft alleen maar de basisgegevens in te vullen en de software automatiseert de rest.

  Beste rittenregistratie software op een rij

  Hieronder vind je drie aanbieders van rittenregistratie software waarmee je de ritregistratie overzichtelijk kunt bijhouden.

  e-Boekhouden.nl

  Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

  Perfect voor ZZP'ers
  Gratis voor starters
  4,5 op Trustpilot

  Prijs: maandelijks €9,95
  Proefperiode:
  Reviews: 9.4/10
  Bekijk meer info  Ga naar de website 

  Cartracker

  Zelf jouw kilometerregistratie device in pluggen, scheelt je weer dure inbouw kosten! Wat kun jij verwachten van Cartracker? Track & Trace, zakelijk of privé parkeren, automatische rittenregistratie volgens eisen van de belastingdienst, rijgedrag analyses, voertuig diagnose en hulp bij de urenverantwoording! Alles in één tool, vanaf 5,- per maand.

  Geen Dure Inbouwkosten
  Test 30 Dagen Gratis
  Maandelijks Opzegbaar

  Prijs: maandelijks €5,00
  Proefperiode:
  Reviews: geen
  Bekijk meer info  Ga naar de website 

  My GPS Tracker

  Het kilometer- en rittenregistratiepakket van My GPS Tracker is speciaal ontwikkeld naar de strenge eisen van de Belastingdienst. Via het My GPS Tracker webportaal genereert u automatisch een volledig sluitende kilometer- en rittenregistratie in Excel of HTML. Zo voorkomt u hoge boetes of onverwachtse naheffingen van de Belastingdienst.

  Gekeurd voor ZZP & MKB
  Automatisch in uw Mail
  9+ Klantenbeoordeling

  Prijs: vanaf €4,49
  Proefperiode:
  Reviews: 9/10
  Bekijk meer info 

  TimeChimp

  TimeChimp is de #1 urenregistratie voor het MKB en Enterprise. Uren, uitgaven en ritten registreren, projectmanagement, facturatie, rapportages, goedkeuren, mobiele app, vele (boekhoud)koppelingen en meer. Probeer 14 dagen gratis!

  Registreren via GPS
  Eenvoudig & Innovatief
  Gratis Mobiele App

  Prijs: maandelijks €4,00
  Proefperiode: 14 dagen
  Reviews: 8.6/10
  Bekijk meer info 

  Fleet Complete

  Wilt u real-time weten waar uw voertuigen zijn? Altijd de optimale routes inplannen? En zo min mogelijk brandstof verbruiken? Met Fleet Complete zet u uw wagenpark efficiënt en winstgevend in. Met onze geautomatiseerde ritregistratie bent u meteen fiscus-proof. Fleet Complete voldoet namelijk aan de wettelijke eisen van de Belastingdienst.

  Efficiëntere planning
  Fiscusproof
  Uitgebreide rapportage

  Prijs: maandelijks €8,50
  Proefperiode:
  Reviews: geen
  Bekijk meer info 

  Tripbook

  Met TripBook hoef je nooit meer handmatig je rittenadministratie bij te houden. Automatische ritregistratie, classificeer ritten, genereer rapportages en sla veilig op in iCloud.

  Gratis te gebruiken
  Auto Rittenregistratie
  Download rapportages

  Prijs: maandelijks €2,99
  Proefperiode:
  Reviews: geen
  Bekijk meer info 

  Gekko

  Gekko Basic is het gratis boekhoudpakket voor ZZP'ers. Je kan onbeperkt facturen sturen, bonnen scannen met de Gekko Bonnen app, offertes maken, je ritten bijhouden en je uren schrijven. Alles wat je als ZZP'er nodig hebt. Maak gratis gebruik van Gekko op www.getgekko.com.

  Gratis
  Makkelijk in gebruik
  Mobiele apps

  Prijs: Gratis
  Proefperiode:
  Reviews: 9.2/10
  Bekijk meer info 

  DigiBTW

  Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het meest gebruiksvriendelijke en voordeligste systeem. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer gratis.

  Ritten registreren
  Kilometervergoeding
  Privé en/of zakelijk

  Prijs: maandelijks €10,00
  Proefperiode:
  Reviews: 9.8/10
  Bekijk meer info 

  ZP-App

  Het denken vanuit een ZZP'er zit in onze genen. Zo is de ZP App ontstaan. Niet denken vanuit boekhouden maar hoe een ZZP'er denkt: ik heb een klant en ik heb een verkoop. De verkoop wil ik factureren en dan moet er geld op mijn rekening komen. Dutch Valley Apps bouwt eenvoudige oplossingen voor ZZP'ers.

  goed volgens fiscus
  ook te factureren
  samen met tijd/verkoop

  Prijs: maandelijks €19,00
  Proefperiode: 30 dagen
  Reviews: geen
  Bekijk meer info 

  Hubi Business Software

  Jij en je medewerkers verdienen een simpel en snel werkproces, een proces die je af kunt maken waar en wanneer je wilt. Hubi Business Software is de oplossing voor het werkproces vanaf relatiebeheer tot aan de factuur. Vraag een gratis proefversie aan.

  Gratis mobiele app
  Waar & wanneer dan ook
  Snel en efficint

  Prijs: maandelijks €15,00
  Proefperiode:
  Reviews: geen
  Bekijk meer info 

  Declaree

  Declaree is de app voor al je onkosten, creditcarduitgaven, kilometers en reisdeclaraties. Met Declaree was het indienen van declaraties nog nooit zo makkelijk. De app is eenvoudig in gebruik en flexibel in te richten. Zo monitor je eenvoudig de kostenstroom van jouw organisatie. Alle declaraties worden in één handig overzicht weergegeven.

  Creditcard integratie
  Smart reports
  Dynamische workflows

  Prijs: vanaf €3,00
  Proefperiode:
  Reviews: geen
  Bekijk meer info 

  Meer weten over deze aanbieders? Vergelijk de rittenregistratie systemen met elkaar. 

  Voordelen rittenregistratie software

  Werken met rittenregistratie heeft als groot voordeel dat je tijd bespaart. Zoals gezegd kun je met behulp van software veel handelingen automatiseren, handelingen die je in Excel zelf zou moeten uitvoeren. Zo kun je eenvoudig en snel de ritinformatie invoeren en hou je een up-to-date overzicht van je kilometeradministratie. Aan de hand van deze administratite kun je bij de Belastingdienst eenvoudig aantonen dat je het betreffende jaar niet meer dan vijfhonderd privékilometers hebt gereden.

  Veel kilometerregistratie software kent ook een app waarmee je de gereden kilometers kunt bijhouden. De meeste software staat in de cloud. Het is enige wat je nodig hebt is een goede stabiele internetverbinding. Bij de aanschaf van veel rittenregistratie software krijg je er een gratis ritregistratie app bij. Zo kun je eenvoudig altijd en overal de rittenadministratie bijwerken. Zo heb je alle kilometers overzichtelijk in één administratie en geen rondslingerend papierwerk meer.

  Nadelen rittenregistratie software

  Één van de beschreven voordelen, brengt eveneens een nadeel met zich mee: omdat de kilometerregistratie software zich bevindt in de cloud, ben je wel afhankelijk van een stabiele internetverbinding. Wanneer je dit dus niet hebt, kun je je ritadministratie ook niet inzien. Gelukkig kent Nederland een hoge internetdichtheid en heb je eigenlijk overal wel een internetmogelijkheid. Dit probleem zal zich dan ook zelden voordoen. Daarnaast is software in de cloud een betaalde dienst in tegenstelling tot Excel. Het kost je dus meer geld om gebruik te maken van de software, maar de software zal zich uiteindelijk terugbetalen.

  Rittenregistratie in Excel of met behulp van software?

  En, weet je of de ene manier van kilometerregistratie beter of slechter is dan de andere manier? Kies voor de manier van rittenadministratie die bij je past, dan kun je er veel voordeel uit halen. Denk je dat je Excel bent ontgroeid? Dan is een overstap naar rittenregistratie software een goede en makkelijke keuze. Je kunt veel kilometerregistratie software namelijk gratis, voor een bepaalde proefperiode, proberen. Bevalt het niet, dan kun je altijd terug naar je vertrouwde Excel-sheet.

  En, weet je al of Hn dat de ene manier van rittenregistratie niet beter of slechter dan de andere manier. Kies voor de manier van rittenadministratie die bij je past, dan kun je er veel voordeel uit halen. Denk je dat je Excel bent ontgroeid? Dan is een overstap naar rittenregistratie software een goede en makkelijke keuze. Je kunt veel rittenregistratie software namelijk gratis, voor een bepaalde proefperiode, proberen. Bevalt het niet, dan kun je altijd terug naar je vertrouwde Excel-sheet.

  Gerelateerde artikelen

  4 januari 2024

  De beste gratis kilometerregistratie apps

  Rittenregistratie

  De beste gratis kilometerregistratie apps staan hier voor je op een rij.

  20 januari 2021

  Waarom is een rittenregistratie zo belangrijk?

  Rittenregistratie

  Waar moet een rittenregistratie allemaal aan voldoen? Leuk is dat hé? Rijden in de auto van de zaak. Toch komt er meer bij kijken dan alleen instappen en wegrijden. Hoe je de rittenregistratie bijhoudt en waarom het belangrijk is, lees je hier!

  7 juli 2018

  Rittenregistratie voor de beginnende ZZP'er

  Rittenregistratie

  Hoe doe ik mijn rittenregistratie? Rondrijden in een auto van de zaak klinkt leuk en meestal is dit ook zo. Maar het is wel belangrijk om goed bij te houden hoeveel je rijdt, want van de Belastingdie...

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products