Rittenregistratie in Excel of met software

Rittenregistratie in Excel of met rittenregistratie software?

De rittenregistratie kun je op verschillende manieren registreren, in bijvoorbeeld Excel of met behulp van software. Het verschilt natuurlijk per persoon welke manier van kilometerregistratie het best passend is; welke manier van ritregistratie past het beste bij jou? In deze blog leg ik je uit welke verschillende manieren van kilometerregistratie er zijn en wanneer je het beste de gereden ritten kunt bijhouden in Excel of juist met rittenregistratie software. Na het lezen van deze blog weet jij precies welke manier van ritregistratie geschikt is voor jou.

Wat houd de rittenregistratie precies in?

Met de kilometerregistratie leg je alle gereden kilometers vast die je met je bedrijfsauto hebt gereden. Aan de hand van deze documentatie kun je bij de Belastingdienst aantonen dat je het betreffende jaar niet meer dan vijfhonderd privékilometers hebt gereden. Met een bedrijfsauto mag je tot maximaal vijfhonderd kilometer privé rijden. Heb je bij een controle van de Belastingdienst de ritadministratie niet op orde, dan kun je een boete verwachten. Je kunt de gereden kilometers bijhouden in zowel Excel als met behulp van software. Er is niet per se een foute manier van kilometerregistratie. In Excel of met rittenregistratie software, voor beide geldt: zolang je het maar regelmatig doet en het overzicht behoudt.

Wanneer houd je de kilometerregistratie bij in Excel?

Het bijhouden van de rittenregistratie in Excel is vooral geschikt voor ondernemers of werknemers die nog maar een aantal ritten hoeven te registreren. Dat wil zeggen: je rijdt slechts een aantal ritten of vaak dezelfde ritten en hoeft dus niet ingewikkelde ritten te registreren. Je kunt gemakkelijk het overzicht bewaren en 24/7 inzicht is niet noodzakelijk. Wel is het van belang de kilometerregistratie up-to-date te houden en daarmee te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Wanneer je de rittenregistratie doet in Excel moet je er dus genoeg tijd in investeren. Daarnaast moet je natuurlijk enige kennis hebben van Excel.

Kilometerregistratie software

Voordelen rittenregistratie in Excel

Vooral als je net bent begonnen met het registreren van je ritten, kent Excel vele voordelen. Het grootste voordeel: Excel is gratis, als je beschikt over een Office-pakket. Er zijn vele manieren om aan een gratis kilometerregistratie programma als Excel (of equivalenten daarvan) te komen. De meeste mensen zullen beschikken over een Office-pakket en bij Mac’s staat het programma Numbers standaard op de pc. Maar je kunt ook kiezen voor een online-versie. Met Google Spreadsheets kun je een prima gratis je ritten registreren.

Een Excel-sheet kun je op verschillende manieren gebruiken. Heb je geen kennis van Excel of vind je het lastig een goede indeling te maken, dan zijn er online veel templates, sjablonen en voorbeelden te vinden. Met behulp van een template of sjabloon hoef je zelf niet een sheet te maken en in te delen, maar kun je je ritten registreren in een Excel download. Wanneer Excel voor jou een fluitje van een cent is, kun je een sheet naar eigen smaak indelen. Met de geavanceerde mogelijkheden die Excel biedt kun je vervolgens de rittenregistratie laten meegroeien, naarmate je meer of ingewikkelder te registreren kilometers gaat rijden.

Nadelen rittenregistratie in Excel

Wanneer je kilometerregistratie groeit, kan dat ook nadelen met zich meebrengen wanneer je dit bijhoudt in Excel. Je dient natuurlijk je kennis van Excel mee te laten groeien, maar vaak wordt de kilometerregistratie in Excel te moeilijk en onoverzichtelijk. Er wordt steeds meer van je gevraagd op het gaat om formules en een Excel hulplijn is er niet. Je bent dus overgeleverd aan de hulp die je online kunt vinden. Je kunt uren rondstruinen op Google, maar vind maar eens jouw specifieke vraag en het daarbij behorende antwoord.

Door de complexiteit van de formules in Excel, neemt de kans op het maken van fouten steeds meer toe. Zo’n klein rekenfoutje kan al snel grote gevolgen hebben voor je gehele ritregistratie. De ritten registreren in Excel kan bovendien enorm tijdrovend zijn. Je moet veel handelingen handmatig doorvoeren.

Wil je de kilometerregistratie gaan bijhouden in Excel en ben je op zoek naar een handige template? Download dan het rittenregistratie-template hieronder:

  • Je ontvangt 2 keer per maand de Appwiki nieuwsbrief met handige tips op het gebied van bedrijfssoftware. Het e-mailadres wordt niet aan derden verstrekt.

Wanneer gebruik je rittenregistratie software?

Wanneer het je niet meer lukt om overzichtelijk de ritregistratie bij te houden in Excel en je het liefst elke minuut die je hebt in bijvoorbeeld je onderneming wilt steken, dan is kilometerregistratie software een slimme keuze. Je kunt veel handmatige en repetitieve handelingen laten automatiseren door de software. Ook wanneer je kennis over het bijhouden van de kilometerregistratie in Excel niet erg groot is, is software een verstandige keuze. Met behulp van ritregistratie software hoef je namelijk niet te werken met ingewikkelde formules. Je hoeft alleen maar de basisgegevens in te vullen en de software automatiseert de rest.

Voordelen rittenregistratie software

Werken met rittenregistratie heeft als groot voordeel dat je tijd bespaart. Zoals gezegd kun je met behulp van software veel handelingen automatiseren, handelingen die je in Excel zelf zou moeten uitvoeren. Zo kun je eenvoudig en snel de ritinformatie invoeren en hou je een up-to-date overzicht van je kilometeradministratie. Aan de hand van deze administratite kun je bij de Belastingdienst eenvoudig aantonen dat je het betreffende jaar niet meer dan vijfhonderd privékilometers hebt gereden.

Veel kilometerregistratie software kent ook een app waarmee je de gereden kilometers kunt bijhouden. De meeste software staat in de cloud. Het is enige wat je nodig hebt is een goede stabiele internetverbinding. Bij de aanschaf van veel rittenregistratie software krijg je er een gratis ritregistratie app bij. Zo kun je eenvoudig altijd en overal de rittenadministratie bijwerken. Zo heb je alle kilometers overzichtelijk in één administratie en geen rondslingerend papierwerk meer.

Rittenregistratie app

Nadelen rittenregistratie software

Één van de beschreven voordelen, brengt eveneens een nadeel met zich mee: omdat de kilometerregistratie software zich bevindt in de cloud, ben je wel afhankelijk van een stabiele internetverbinding. Wanneer je dit dus niet hebt, kun je je ritadministratie ook niet inzien. Gelukkig kent Nederland een hoge internetdichtheid en heb je eigenlijk overal wel een internetmogelijkheid. Dit probleem zal zich dan ook zelden voordoen. Daarnaast is software in de cloud een betaalde dienst in tegenstelling tot Excel. Het kost je dus meer geld om gebruik te maken van de software, maar de software zal zich uiteindelijk terugbetalen.

Rittenregistratie in Excel of met behulp van software?

En, weet je of de ene manier van kilometerregistratie beter of slechter is dan de andere manier? Kies voor de manier van rittenadministratie die bij je past, dan kun je er veel voordeel uit halen. Denk je dat je Excel bent ontgroeid? Dan is een overstap naar rittenregistratie software een goede en makkelijke keuze. Je kunt veel kilometerregistratie software namelijk gratis, voor een bepaalde proefperiode, proberen. Bevalt het niet, dan kun je altijd terug naar je vertrouwde Excel-sheet.

En, weet je al of Hn dat de ene manier van rittenregistratie niet beter of slechter dan de andere manier. Kies voor de manier van rittenadministratie die bij je past, dan kun je er veel voordeel uit halen. Denk je dat je Excel bent ontgroeid? Dan is een overstap naar rittenregistratie software een goede en makkelijke keuze. Je kunt veel rittenregistratie software namelijk gratis, voor een bepaalde proefperiode, proberen. Bevalt het niet, dan kun je altijd terug naar je vertrouwde Excel-sheet.

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Anne Hoekman - Appwiki expert
Geschreven door:
Anne Hoekman
Appwiki expert

Anne maakt jouw bedrijfsprocessen graag slimmer, flexibeler en sneller. Dit doet zij door je te helpen met het vinden van de beste software. Software die het beste past bij jouw bedrijf en bedrijfsprocessen. Op basis van je bedrijf, je wensen en de software die je gebruikt, maakt zij een persoonlijke software top 3 voor jou.

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Appwiki expert
Iris Kluin
Appwiki expert
blog-boekhoudmanieren-excel-vs-software.png

Doe je de boekhouding in Excel of met boekhoudsoftware?

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Over het algemeen houden startende ondernemers...

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Lees het in deze blog.

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
Products