Dit is de beste credit management software. Vertel ons over je bedrijf en geef aan welke functies je nodig hebt. Zo maak je eenvoudig een voorselectie. Vergelijk dan de 3 beste programma's met elkaar. Probeer ze gratis en vrijblijvend.
Als ondernemer wil je een zo goed mogelijk credit management voeren. Je kunt dit handmatig doen, maar je kunt dit meestal het beste doen met credit management software. Wanneer je deze software gebruikt, bespaar je tijd en verhoog je de kans dat jouw debiteuren sneller hun factuur betalen. Zo voer je een strak debiteurenbeheer.
Credit management is een term die is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het is een belangrijk onderdeel van de financiële administratie. Credit management omvat namelijk het tijdelijk innen van alle uitstaande facturen. Verder valt er onder credit management het beoordelen van debiteurenrisico’s, het bepalen van de kredietwaardigheid van een debiteur en het onderhouden van contact met klanten.
Credit management overlapt veel met de term debiteurenbeheer. Beiden omvatten het innen van facturen en het verbeteren van de cashflow. Toch is er een wezenlijk verschil tussen credit management en debiteurenbeheer. Credit management gaat namelijk een stap verder dan debiteurenbeheer. Een credit manager richt zich op een gestroomlijnde afhandeling van alle financiën binnen een onderneming. Hierbij staat het contact met zowel de debiteuren als de crediteuren centraal. Waar een debiteurenbeheerder ervoor zorgt dat de facturen zo snel mogelijk binnenkomen, moet een creditmanager ook flexibel en innovatief zijn en zich kunnen aanpassen aan veranderlijke omstandigheden. Alles om ervoor te zorgen dat de financiële stromen optimaal lopen.
Iedere ondernemer doet zijn credit management op zijn eigen manier. De één besteedt het incassobeheer uit aan een extern bedrijf (een incassobureau of een factormaatschappij), zodat deze hier niet meer mee is belast. Deze externe bedrijven nemen je debiteurenportefeuille in zijn geheel over. Dit is vooral handig wanneer je binnen je onderneming geen credit manager hebt. Tegenover uitbesteding staat natuurlijk vergoeding. Vaak is dit een percentage van een uitstaande factuur. Wanneer je dit niet kunt betalen, kun je natuurlijk ook je debiteurenbeheer ‘gewoon’ zelf doen. Dit kan op twee manieren.
Sommige ondernemers kiezen ervoor om credit management handmatig te doen. Je kunt met een Excel-sheet of een Word-bestand namelijk prima uit de voeten, vooral wanneer je nog een simpele boekhouding hebt. Bij deze manier van credit management komt wel veel handmatig werk kijken: je zult alles zelf moeten invoeren en checken. Vrij tijdrovend dus.
Wanneer je niet zoveel tijd hebt, kun jouw credit management ook doen met credit management software. Alle handmatige handelingen worden namelijk geëlimineerd. Zo hoef je maar één keer jouw betalingsherinneringen en aanmaningen in te stellen. Deze worden automatisch en op het juiste moment verstuurd door de software. Een ander groot voordeel in dat je vooraf ingestelde workflows kunt instellen. Zo creëer je optimale workflows omdat vervolgtaken automatisch door worden gestuurd, waardoor het facturatieproces nog sneller verloopt.
Op ieder potje past een dekseltje. Dit geldt ook voor credit management software. In het aanbod is vast en zeker software die bij jou past. Een keuze maken is niet makkelijk. Voordat je overgaat tot de aanschaf, moet je voor jezelf nagaan over wat voor functionaliteiten de credit management software moet beschikken. Wil je met de software makkelijk workflows kunnen maken? Of wil je graag kunnen werken op je smartphone. Allemaal belangrijke vragen die je moet meenemen in je keuze.
Elke ondernemer wil graag op tijd zijn geld ontvangen. Toch gebeurt het nog regelmatig dat klanten te laat betalen. Hoe ga je hiermee om?
Lees meer