Hoe bereken je de current ratio?

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Eenvoudig de beste boekhoudsoftware kiezen?

Wij helpen je het boekhoudprogramma te vinden die bij je past. Start de keuzehulp waarin je ons vertelt over je bedrijf en je wensen aangeeft. Wij vertalen dit naar jouw persoonlijke software top 3. Benieuwd welke aanbieders er zijn? Bekijk dan het overzicht. 

Start de keuzehulp Bekijk alle aanbieders

Je kunt de current ratio van je onderneming eenvoudig berekenen met de onderstaande formule.

Current Ratio = Vlottende Activa/Kortlopende Schulden
Gewenste uitkomst: 2

De uitkomst van de berekening laat zien of je onderneming in staat is om op korte termijn te voldoen aan kortlopende schulden. Door de vlottende activa (bezittingen van je onderneming die snel kunnen worden omgezet in geld) te delen door de kortlopende schulden van je onderneming, bereken je de mate waarin verschaffers van kort vreemd vermogen uit de vlottende activa kunnen worden betaald.

Een current ratio van 1,5 of hoger geeft een gezonde financiële situatie aan. Is de uitkomst van je berekening lager? Dan kan het zijn dat de liquiditeitspositie in gevaar komt.

Belangrijk: doordat in deze berekening alle voorraden van je onderneming worden meegeteld, kan het zijn dat een te rooskleurig beeld wordt geschetst van je vermogen om schulden te voldoen. Niet alle voorraden kunnen altijd snel liquide worden gemaakt en dus is het verstandig om ook de quick ratio van je onderneming te berekenen.

Meer weten weten over boekhouden? Kijk eens op ons blog voor handige tips en meer informatie!

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products