Een webshop overnemen of nieuw beginnen?

Alleen al in Nederland zijn er vandaag de dag enorm veel webshops in omloop. Het is dan ook vrij eenvoudig om een bestaande webshop over te nemen, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een nieuwe webshop te beginnen. Een webshop overnemen geeft je een snelle start en een bestaande klantenkring. Daarentegen kan voor de overname van een al bestaande webshop een grote investering nodig zijn. Hou je het liever iets goedkoper en heb je de tijd? Begin dan een eigen webshop.

Waarom een webshop overnemen?

Een webshop overnemen heeft voordelen ten opzichte van zelf een webshop beginnen. Je hoeft niet helemaal vanaf het begin te hoeven starten en je vermijdt eventuele beginnersproblemen. Daarnaast profiteer je van:

Kortom, bij een webshop overname kun je direct aan de slag.

Wie kan een webwinkel overnemen?

Een webshop overnemen kan iedereen, maar is niet altijd even eenvoudig. Dus onderschat dit niet. In principe zijn diploma's en keurmerken geen vereiste. Zelfs kennis van de producten die je aanbiedt is niet perse nodig. Is het beheren van een webshop voor jou een nieuwe stap en had je voor deze carriƫreswitch een compleet andere baan? Geen probleem! Zorg ervoor dat je voorzichtig te werk gaat. Verdiep je in de informatie over het beheren van een webshop. Daarbij is kennis van online marketing een must. Analyseer daarnaast wie je concurrenten zijn, wat zij doen, van welke aspecten jij kan leren. Vervolgens ontwikkel je dan een online strategie. Deze strategie is bepalend voor het succes van je webshop.

Welke webshops overnemen?

Er zijn veel verschillende manieren om te koop aangeboden webshops te vinden. Om te beginnen vind je die voornamelijk online. Denk bijvoorbeeld aan Marktplaats of speciale websites voor het overnemen van webshops zoals Webshopovername.nl. Google eens op 'webshop overnemen' of 'webshop kopen' en je zal verschillende websites tegenkomen. Wel zijn dit vaak websites waar kleinere webshops op staan aangeboden. Zoek je een grotere webshop om over te nemen, dan kun je het beste kijken op algemene bedrijfsovername websites. Een website zoals Bedrijventekoop.nl biedt vaak grote webshops aan. Daarnaast kun je ook een adviseur inschakelen om je te helpen bij je zoektocht. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, maar als je op zoek bent naar een grote webshop overname dan is een goede voorbereiding van groot belang.

Hoeveel is de webshop waard?

Heb je een webshop op het oog, dan wil je natuurlijk graag weten wat deze waard is. Vergeleken met een winkel lijkt een webshop in eerste instantie weinig tastbare waarde te hebben. Er is geen sprake van een winkelpand en vaak ook geen stabiel verleden van omzet en winst. Webshops zijn daarom lastig te waarderen, ook voor de professionals. De waarde bestaat voornamelijk uit de bestaande klantenkring, de positie in verschillende zoekmachines en de omzetprognose. In sommige gevallen tellen ook de inventaris en de voorraad mee. Bovendien kan de kwaliteit van het orderverwerkings- en voorraadbeheersysteem van invloed zijn op de waarde. Wat de uiteindelijke prijs voor de overname wordt, ligt bij jou en de aanbieder.

Hoe gaat de daadwerkelijke webshop overname?

Zijn jij en de aanbieder het eens geworden over de prijs? Dan kan de daadwerkelijke overname van de webshop echt beginnen. In veel gevallen teken je een geheimhoudingsverklaring en onderhandel je nog over aanvullende voorwaarden. Ook kun je de aanbieder de eerste maanden, vaak tegen betaling, nog betrokken houden bij de webshop. Dit om je op weg te helpen en bij te springen bij onverwachte problemen. Of je daar wel of niet behoefte aan hebt is aan jou. Dit hangt ook af van in hoeverre je bekend bent met het beheren van een webshop. In ieder geval is de webshop na overname geheel van jou en kun je aan de slag met je online strategie.

Waarom een nieuwe webshop beginnen?

Natuurlijk kun je naast het kiezen voor het overnemen van een webshop er ook voor kiezen om een nieuwe webshop te beginnen. De toename van de consumenten die online kopen kan bijvoorbeeld een reden zijn. Online aankopen gaan steeds sneller en gemakkelijker. Daarnaast biedt het internet steeds weer nieuwe manieren om je webshop op te laten vallen en beter vindbaar te maken. Tenslotte openen er ook nog steeds genoeg fysieke winkels met succes en dit geldt ook voor online winkels. Mocht je van een uitdaging houden en wil je niet te veel besteden? Ga dan zelf aan de slag met een nieuwe webshop en ontdek wat het internet allemaal te bieden heeft. Stel op verschillende fora je vragen en deel je ervaringen met anderen. Vaak zitten op deze platforms veel professionals die je graag verder helpen.

Een aantal voordelen van een nieuwe webshop beginnen zijn:

Wel of niet een webshop overnemen?

Kortom, bij het overnemen van een webshop komt veel kijken, onderschat dit niet. Een webshop overnemen geeft je een snelle start en een bestaande klantenkring, maar daarvoor is wel een investering nodig. Hou je van een uitdaging? Begin dan zelf een nieuwe webshop. Dit kan zowel met een klein als een groot budget. Welke stap je ook neemt, breng voordat je begint, alle voor- en nadelen in kaart. Schakel eventueel de kennis in van professionals door gebruik te maken van verschillende fora.

Products