Wat betekent ZZP?

ZZP is een afkorting die staat voor Zelfstandige Zonder Personeel en wordt ook vaak als synoniem gebruikt voor een freelancer. Nederland kent steeds meer ZZP’ers. Of iemand ook daadwerkelijk door de belastingdienst als een ZZP’er wordt gezien is afhankelijk van een aantal factoren. Lees hier het verschil tussen zzp'er, freelancer of eenmanszaak.

ZZP voor de belastingsdienst

Als je jezelf als ZZP’er laat inhuren door derden dan geniet je hiervoor enkele fiscale voordelen zoals de kleine ondernemingsregeling en de ondernemersaftrek. Er moet echter wel worden gekeken of er sprake is van een onderneming in de ogen van de belastingdienst. Hiervoor zijn enkele zaken van belang zoals bijvoorbeeld:

 • of er winst wordt gemaakt en hoe hoog deze dan is; de mate van zelfstandigheid die de ‘ondernemer’ heeft in de uitvoer;
 • hoeveel tijd er in de werkzaamheden wordt gestoken;
 • hoe de ‘onderneming’ naar buiten bekend wordt gemaakt; 
 • wie de afnemers bedragen en hoeveel dit er zijn.

Om ervoor te zorgen dat u door de belastingdienst wordt gezien als een ZZP’er is het verstandig om een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) aan te vragen. Met een VAR geeft de belastingdienst aan hoe ze de inkomsten beoordeelt. Of er sprake is van winst uit onderneming, inkomsten uit dienstverband of resultaat uit overige werkzaamheden. Met een VAR kun je de opdrachtgevers van je onderneming overtuigen dat zij een zelfstandige inhuren en niet later het risico lopen dat er sprake is van loondienst voor de werkzaamheden en de opdrachtgever alsnog loonheffing moet betalen.

Voordelen voor ZZP'ers

Er kunnen verschillende redenen worden gegeven waarom mensen ervoor kiezen om zich als ZZP’er in te laten schrijven bij de KvK. Een aantal redenen en voordelen van een ZZP’er kunnen zijn:

 • vrijheid in het indelen van eigen tijd; 
 • uitvoering van verschillende werkzaamheden;
 • zelfstandigheid in de keuze van werkzaamheden en opdrachtgevers;
 • meer mogelijkheid tot thuiswerken en zodoende veel tijd besparen.

De grootste reden zullen de redenen zijn die elke ondernemer ervaart en dat is de vrijheid en de keuze van werkzaamheden die men kan uitoefenen. Het niet klakkeloos hoeven op te volgen van orders, maar zelf beslissingen kunnen nemen en je koers uitstippelen. 

Nadelen voor ZZP'ers

Naast de logische voordelen die een ZZP’er geniet brengt ondernemen ook mogelijke nadelen met zich mee waar een ZZP’er dan ook mee te maken krijgt. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld:

 • wisselende inkomsten wat de mogelijkheid tot een hypotheek kan beïnvloeden;
 • geen secundaire arbeidsvoorwaarden zoals opleidingen, vakantietoeslag en een auto;
 • zelf regelen van een pensioen;
 • het zelf moeten doen van de administratie.

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products