zelf-boekhouden-of-uitbesteden.png

Doe je zelf je boekhouding of besteed je het uit?

Ongeacht in welke branche je als ondernemer actief bent, je moet je boekhouding bijhouden. Sommige ondernemers kiezen ervoor om de boekhouding zelf te doen. Als je de boekhouding zelf doet bespaar je geld op boekhoudsoftware en houdt je zelf het overzicht. Andere ondernemers kiezen ervoor om de boekhouding uit te besteden. Zij hebben geen kennis van boekhouden of willen geen tijd kwijt zijn aan het bijhouden van de boekhouding. In dit artikel besteed ik aandacht aan de mogelijkheden die er zijn voor ondernemers om de administratie bij te houden. Kies je voor zelf boekhouden of de boekhouding uitbesteden? In dit artikel lees je wat het beste past bij jouw onderneming.

Wat zijn verschillende soorten boekhoudsoftware?

Als je kiest om de boekhouding uit te besteden kun je kiezen uit verschillende boekhoudsoftware. Er is een breed scala aan aanbieders van boekhoudsoftware. Maar wat zijn precies de verschillen tussen de diverse boekhoudprogramma’s? Het begint bij programma’s waarmee je alleen inkoop- en verkoopfacturen kunt inboeken. De meer geavanceerde programma’s bieden de mogelijkheid tot bankkoppeling. Vervolgens is er software waarmee je de btw-aangifte kunt doen en ten slotte de totaaloplossing. Je kiest voor een totaaloplossing als je de administratie wilt uitbesteden. Een totaaloplossing is zo geavanceerd dat het de inkomsten- en vennootschapsbelasting voor je kan doen. Afhankelijk van waar voor jou de behoefte ligt, kun je passende boekhoudsoftware kiezen die een gedeelte of de gehele boekhouding van je overneemt.

Zelf de boekhouding doen met boekhoudsoftware

Hoeveel wil je zelf nog aan de boekhouding doen?

In je zoektocht naar een passend boekhoudprogramma is de vraag die centraal staat: Hoeveel tijd wil je in je boekhouding steken? Hoe hoger de prijs van het boekhoudprogramma, des te meer het programma van je overneemt. Als je het programma meer functionaliteiten biedt, hoef jij minder tijd aan de administratie te besteden. Je kunt ervoor kiezen om een klein bedrag te besteden aan een boekhoudprogramma waarmee je digitale facturen kunt maken en versturen. Voor boekhoudsoftware die in staat is om een balans voor je op te stellen betaal je iets meer, maar je houdt meer tijd over voor je klanten. Heb je weinig kennis over het bijhouden van je administratie? Of vind je het een fijn idee dat je zeker weet dat de boekhouding goed gebeurd? Je kunt dan kiezen om naast de boekhoudsoftware een boekhouder te vragen. Bij verschillende boekhoudsoftware is het mogelijk om een boekhouder mee te laten kijken. Voor deze mogelijkheid ben je wel meer geld kwijt en moet je nog steeds zelf boekhouden. Wil je zo min mogelijk tijd besteden aan de boekhouding en wil je helemaal niet meer omkijken naar de boekhouding? Kies dan voor een totaaloplossing. Een totaaloplossing werkt ontzorgend en je hebt helemaal geen omkijken meer naar de boekhouding.

Wat is een totaaloplossing?

Misschien ken je nog wel de ouderwetse schoenendoos. Vroeger deden ondernemers hun bonnetjes in een schoenendoos en gaven ze die vervolgens aan de boekhouder. Een totaaloplossing is net als deze schoenendoos, maar dan online. De moderne vorm van de administratie uitbesteden. De aanbieder van totaaloplossingen heeft ervaren professionals in dienst die je gehele boekhouding van je overnemen. Je hebt helemaal geen omkijken meer naar je boekhouding en hoeft er geen tijd meer aan te besteden. Het enige dat je hoeft te doen is het digitaal aanleveren van je bonnetjes.

Hoe werkt zo’n totaaloplossing?

Je levert je bonnetjes online aan, dit kan bijvoorbeeld door een foto te maken. De software-aanbieder heeft ervaren boekhouders in dienst die vervolgens dat de bonnetjes in je boekhouding worden verwerkt. Doordat de aanbieder van de totaaloplossing professionals in dienst heeft, kun je er altijd zeker van zijn dat de boekhouding aan de laatste wet- en regelgeving voldoet. En ze nemen niet alleen de gehele boekhouding van je over, ze kunnen ook de belastingaangifte voor je doen. Je hebt altijd inzicht in je bedrijfsgegevens via het online platform en desgewenst kan de boekhouder je adviseren over je bedrijfsstrategie.

Wil je tijd of geld investeren in de boekhouding?

Wat je wensen ook zijn, er is altijd een boekhoudprogramma die bij je onderneming past. Of je nou kiest voor de boekhouding zelf doen of de administratie uitbesteden. Het komt uiteindelijk allemaal neer op de vraag of je tijd of geld wilt investeren in de boekhouding.

Populaire software

Rating:
Reviews: 82
Facturatie
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Kassa
Rating:
Reviews: 567
Facturatie

Appwatching Community

Meer weten of mee praten over dit onderwerp? word gratis lid van de Appwatching community

Pauline - Online marketeer
Geschreven door:
Pauline van Putten
Online marketeer

Pauline is een enthousiaste en gedreven content marketeer met vlotte pen. Ze blogt over alle ins en outs van bedrijfssoftware en voorziet je van handige tips. Daarnaast studeert zij de master computercommunicatie aan de Rijksuniversiteit Groningen en doet een marketing commissie bij een regionale radio- en televisiezender. In haar vrije tijd houdt ze van sporten, kokkerellen en festivals afstruinen.

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Online marketeer
Iris Kluin
Online marketeer
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Je ontkomt er als ZZP'er niet aan: de BTW-aangifte....

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
urenregistratie-app-excel.png

7 handige apps als alternatief voor urenregistratie in Excel

Uren registreren voelt vaak als een verplichting. Maar waarom doe jij je urenregistratie dan nog in Excel...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
Products