webshop kopen

Een webshop kopen of toch liever zelf beginnen?

Een webshop beginnen kan op verschillende manieren. In grote lijnen heb je twee opties: een webshop kopen of webwinkel software kopen. Met deze laatste bedoelen we eigenlijk het huren van webwinkel software in de vorm van een licentie. Wil je niet vanaf nul starten? Dan is een webshop kopen voor jou misschien een optie. Lees hier wat er komt kijken bij het kopen van een webshop en bepaal of dit iets voor jou is.

Een webshop kopen

Zoek in Google op "Webshop kopen" en je vindt verschillende websites waar je bestaande webwinkels kunt kopen. Maar waar moet je op letten als je een webshop koopt? Wij zetten alle voor- en nadelen voor je op een rij.

Voordelen van een webshop kopen

Een bestaande webshop kopen heeft verschillende voordelen ten opzichte van webshop software kopen. Je kunt immers meteen beginnen met verkopen en bent geen starter meer in de markt. Maar er zijn meer voordelen verbonden aan het kopen van een webshop:

  • Er is al omzet en dus in de meeste gevallen ook een boekhouding;
  • Er zijn al klanten
  • Er zijn al contacten gelegd met leveranciers;
  • De webshop staat al online en hoeft niet meer te worden gebouwd;
  • Er is al naamsbekendheid.

Nadelen van een webshop kopen

Je webwinkel beginnen in een bestaande webshop heeft niet alleen maar voordelen. Voor je een webshop gaat kopen zul je een aantal belangrijke aandachtspunten en nadelen moeten overwegen. Je staat immers op het punt om een groot bedrag te investeren. Lees hieronder waarom het kopen van een webshop misschien niet zo'n goed idee is als het in eerste instantie lijkt.

Een webwinkel kopen is duur

Webshopeigenaren zijn ondernemers. Het is dan ook naïef om te denken dat je een goedlopende webshop voor een klein prijsje kunt kopen. De vorige eigenaar heeft veel tijd en moeite in de webshop gestoken en zal dit aan je doorberekenen. De prijs van een webshop wordt namelijk niet alleen bepaald door tastbare elementen, maar ook op basis van goodwill, bezoekersaantallen en naamsbekendheid. Een goede webshop kopen is dan ook erg duur zijn in verhouding tot zelf een webwinkel beginnen.

De verkoper vertelt

En jij zult op een aantal punten moeten afgaan op wat deze zegt. Natuurlijk zijn er verschillende manieren om zelf een webshop te checken voordat je deze gaat kopen. Check hoe goed de band met leveranciers en relaties is. En kijk naar de datum waarop de webshop online is gegaan, omdat deze van invloed is op de vindbaarheid in Google. Bekijk of er technieken zijn gebruikt om deze positie te beïnvloeden, in de vorm van verborgen pagina's of agressief linkbuilden. Google is erg streng op deze punten en straft deze af door slechte posities of zelfs volledige verbanning uit de zoekresultaten. Je kunt de bezoekersaantallen checken en de omzet. Doe dit laatste niet voor één, maar meerdere jaren als het kan. Zo kun je een tendens ontdekken en een voorzichtige prognose maken voor de toekomst.

De webshop is door een ander ingericht

In tegenstelling tot een webwinkel beginnen in software onder licentie, is een gekochte webshop wel helemaal van jou. Door een webshop te kopen krijg je dus de volledige regie in handen. Toch is dit vaak niet helemaal 'eigen'. Doordat de software is ingericht door de vorige eigenaar, zul je ook werken op zijn manier. En niet alleen de manier van beheren is al bepaald. Ook de tone-of-voice en manier van verkopen, zoals de Algemene Voorwaarden, leveringscondities en marketing zijn al bepaald.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om deze aan te passen aan je eigen voorkeuren. Toch zijn hier wel risico's aan verbonden. Niet alleen komt er achter een kleine wijziging vaak veel werk weg, ook zullen klanten van de webshop in veel gevallen gewend zijn aan de manier van werken en hier mogelijk waarde aan hechten. Het is in die gevallen niet verstandig om jouw veranderingen door te voeren.

Geen webshop, maar webwinkel software kopen?

We willen het kopen van een webshop je niet helemaal afraden. Met voldoende voorbereiding, grondig onderzoek en een flinke dosis gezond verstand kun je best een mooie webshop kopen. Je profiteert dan van de voordelen die we hierboven noemden en begint meteen met verkopen.

Wil je niet het risico lopen om een kat in de zak te kopen? Dan kun je al voor een klein bedrag per maand je eigen webwinkel beginnen. Daarnaast heb je zelfs de keuze uit diverse gratis webshop software. Je hebt dan een webshop die je helemaal kunt inrichten naar je eigen smaak, in je eigen systeem en met jouw eigen gekozen assortiment. En dat de webshop software officieel niet jouw eigendom is? Dat merk je in de praktijk alleen op papier. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk in het overzicht van webshop software en begin meteen met webshop software vergelijken om jouw webwinkel te beginnen.

Populaire software

Rating:
Reviews: 346
Webwinkel
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Webwinkel

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Anne Hoekman - Online marketeer
Geschreven door:
Anne Hoekman
Online marketeer

Anne is online marketeer bij Appwiki. Ze zorgt ervoor dat onze websites van de juiste informatie zijn voorzien en up to date zijn. Naast haar werk studeert Anne communicatie- en informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Verder is ze gek op sporten en reizen. Heb je vragen? Stuur dan een mailtje naar anne@appwiki.nl!

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Online marketeer
Iris Kluin
Online marketeer
blog-boekhoudmanieren-excel-vs-software.png

Doe je de boekhouding in Excel of met boekhoudsoftware?

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Over het algemeen houden startende ondernemers...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Je ontkomt er als ZZP'er niet aan: de BTW-aangifte....

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
Products