1. Blog
  2. Webwinkel of webshop software kopen? Lees het hier
  1. Blog
  2. Webwinkel of webshop software kopen? Lees het hier

Een webshop kopen of toch liever niet?

Webshop beginnen 13 november 2014 Leestijd 5 minuten

Een webshop beginnen kan op verschillende manieren. In grote lijnen heb je twee opties: een webshop kopen of webwinkel software kopen. Met deze laatste bedoelen we eigenlijk het huren van webwinkel software in de vorm van een licentie. Wil je niet vanaf nul starten? Dan is een webshop kopen voor jou misschien een optie. Lees hier wat er komt kijken bij het kopen van een webshop en bepaal of dit iets voor jou is.

Een webshop kopen

Zoek in Google op "Webshop kopen" en je vindt verschillende websites waar je bestaande webwinkels kunt kopen. Maar waar moet je op letten als je een webshop koopt? Wij zetten alle voor- en nadelen voor je op een rij.

Voordelen van een webshop kopen

Een bestaande webshop kopen heeft verschillende voordelen ten opzichte van webshop software kopen. Je kunt immers meteen beginnen met verkopen en bent geen starter meer in de markt. Maar er zijn meer voordelen verbonden aan het kopen van een webshop:

  • Er is al omzet en dus in de meeste gevallen ook een boekhouding;
  • Er zijn al klanten
  • Er zijn al contacten gelegd met leveranciers;
  • De webshop staat al online en hoeft niet meer te worden gebouwd;
  • Er is al naamsbekendheid.

Nadelen van een webshop kopen

Je webwinkel beginnen in een bestaande webshop heeft niet alleen maar voordelen. Voor je een webshop gaat kopen zul je een aantal belangrijke aandachtspunten en nadelen moeten overwegen. Je staat immers op het punt om een groot bedrag te investeren. Lees hieronder waarom het kopen van een webshop misschien niet zo'n goed idee is als het in eerste instantie lijkt.

Een webwinkel kopen is duur

Webshopeigenaren zijn ondernemers. Het is dan ook naïef om te denken dat je een goedlopende webshop voor een klein prijsje kunt kopen. De vorige eigenaar heeft veel tijd en moeite in de webshop gestoken en zal dit aan je doorberekenen. De prijs van een webshop wordt namelijk niet alleen bepaald door tastbare elementen, maar ook op basis van goodwill, bezoekersaantallen en naamsbekendheid. Een goede webshop kopen is dan ook erg duur zijn in verhouding tot zelf een webwinkel beginnen.

De verkoper vertelt

En jij zult op een aantal punten moeten afgaan op wat deze zegt. Natuurlijk zijn er verschillende manieren om zelf een webshop te checken voordat je deze gaat kopen. Check hoe goed de band met leveranciers en relaties is. En kijk naar de datum waarop de webshop online is gegaan, omdat deze van invloed is op de vindbaarheid in Google. Bekijk of er technieken zijn gebruikt om deze positie te beïnvloeden, in de vorm van verborgen pagina's of agressief linkbuilden. Google is erg streng op deze punten en straft deze af door slechte posities of zelfs volledige verbanning uit de zoekresultaten. Je kunt de bezoekersaantallen checken en de omzet. Doe dit laatste niet voor één, maar meerdere jaren als het kan. Zo kun je een tendens ontdekken en een voorzichtige prognose maken voor de toekomst.

De webshop is door een ander ingericht

In tegenstelling tot een webwinkel beginnen in software onder licentie, is een gekochte webshop wel helemaal van jou. Door een webshop te kopen krijg je dus de volledige regie in handen. Toch is dit vaak niet helemaal 'eigen'. Doordat de software is ingericht door de vorige eigenaar, zul je ook werken op zijn manier. En niet alleen de manier van beheren is al bepaald. Ook de tone-of-voice en manier van verkopen, zoals de Algemene Voorwaarden, leveringscondities en marketing zijn al bepaald.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om deze aan te passen aan je eigen voorkeuren. Toch zijn hier wel risico's aan verbonden. Niet alleen komt er achter een kleine wijziging vaak veel werk weg, ook zullen klanten van de webshop in veel gevallen gewend zijn aan de manier van werken en hier mogelijk waarde aan hechten. Het is in die gevallen niet verstandig om jouw veranderingen door te voeren.

Geen webshop, maar webwinkel software kopen?

We willen het kopen van een webshop je niet helemaal afraden. Met voldoende voorbereiding, grondig onderzoek en een flinke dosis gezond verstand kun je best een mooie webshop kopen. Je profiteert dan van de voordelen die we hierboven noemden en begint meteen met verkopen.

Wil je niet het risico lopen om een kat in de zak te kopen? Dan kun je al voor een klein bedrag per maand je eigen webwinkel beginnen. Daarnaast heb je zelfs de keuze uit diverse gratis webshop software. Je hebt dan een webshop die je helemaal kunt inrichten naar je eigen smaak, in je eigen systeem en met jouw eigen gekozen assortiment. En dat de webshop software officieel niet jouw eigendom is? Dat merk je in de praktijk alleen op papier. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk in het overzicht van webshop software en begin meteen met webshop software vergelijken om jouw webwinkel te beginnen.

Populaire software

Gerelateerde artikelen

17 juni 2018

Wordpress webshop maken: de voor- en nadelen op een rij

Webshop beginnen

Is een Wordpress webshop voor jou de beste oplossing? Deze overwegingen moet je maken om tot een goede keuze te komen.

4 augustus 2016

Webshop laten bouwen of zelf doen?

Webshop beginnen

Alles wat je wilt weten over het beginnen van een webshop De laatste jaren zijn steeds meer mensen vaker online aankopen gaan doen. Het aantal webshops is dan ook enorm gestegen. Vaak wordt gezegd ...

23 december 2015

Gegevens die verplicht op een webshop moeten staan

Webshop beginnen

Gegevens die verplicht op een webshop moeten staan Wanneer je een webshop hebt of een van plan bent een webshop te starten ben je verplicht om je aan verschillende regels te houden. Zo ook aan de reg...

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products