1. Blog
 2. Webshop huren of kopen?

Een webshop huren of kopen?

Als je een webshop wilt beginnen, kom je voor veel verschillende keuzes te staan. Eén van deze keuzes is het kiezen van de juiste software.

Maar ga je dan de software huren of ga je voor een eenmalige aanschaf die je vervolgens zelf doorontwikkeld? 

Er zijn erg veel mogelijkheden op het gebied van webshop software. Voordat je een keuze gaat maken is het belangrijk dat je de voor- en nadelen van de verschillende softwareprogramma's op een rijtje zet.

Aan de hand daarvan kun je goed bepalen of je een webshop gaat huren of kopen. We zetten hieronder alle voor- en nadelen op een rij.

Arjan
Arjan
Appwiki expert

  Webshop huren of kopen: SaaS of open-source software?

  Je hebt er vast wel eens van gehoord of over gelezen; SaaS en Open Source software. Deze twee mogelijkheden betreffen het huren of kopen van een webshop. Wanneer je een webshop huurt dan gebruik je SaaS webshop software, Software as a Service. Dit wordt ook wel software onder licentie genoemd. Als je in tegenstelling tot een webshop huren, een webshop koopt, dan gebruik je bijna altijd open-source software.

  SaaS houdt in dat de webshop zelf niet jouw bezit is, maar je dus de service huurt. Je maakt dan gebruik van de functionaliteiten van het platform, maar bent er niet de eigenaar van.

  Open-source software houdt in dat je gebruik maakt van een gratis software. Als je hiervoor kiest kun je na installatie direct aan de slag met het bouwen, programmeren en vormgeven van je webshop.

  Wat zijn de voor- en nadelen van SaaS software?

  Bij het gebruik van SaaS webshop software is het platform dus niet van jou. SaaS is vaak erg gebruiksvriendelijk, je hebt er vrijwel geen technische vaardigheden voor nodig en je kunt voor een klein bedrag al aan de slag. De verschillende softwareprogramma's bieden altijd een actuele service en daarnaast zijn vele bekende systemen, zoals iDeal en PostNL, geïntegreerd. Webshop software onder licentie is geschikt voor zowel, de kleine, middelgrote en grote bedrijven. Het blijft zich continu ontwikkelen en biedt steeds weer nieuwe functies en mogelijkheden.

  Op een rijtje:

  • Voor een klein bedrag aan de slag;
  • Gebruiksvriendelijk, vrijwel geen technische vaardigheden nodig;
  • Altijd een actuele versie;
  • Bekende systemen geïntegreerd;
  • Voor zowel kleine als grote bedrijven geschikt;
  • Continue ontwikkeling van software met nieuwe functies en mogelijkheden.

  Dit zijn de SaaS webshop software aanbieders die wij aanbevelen:

  JouwWeb

  Waar de andere platforms echt software-pakketten zijn, biedt JouwWeb een gebruiksvriendelijke ‘drag-and-drop’-editor, waardoor technische kennis niet vereist is. JouwWeb is dus zeer geschikt voor startende webshops. Met €8 per maand is dit de meest voordelige aanbieder. Er is momenteel zelf een actie waarbij je de eerste 3 maanden gratis krijgt!

  3 maanden gratis!
  Drag and drop
  Inclusief domeinnaam

  Prijs: maandelijks €9,00
  Proefperiode: 3 maanden gratis
  Reviews: 9.2/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Wix

  Onze krachtige technologie maakt het voor iedereen eenvoudig om een mooie, professionele en functionele site te maken. Zonder creatieve beperkingen of programmeren - gewoon volledige vrijheid om uzelf uit te drukken en uw hele bedrijf online te beheren.

  Uitstekende hosting
  Krachtige tools
  Volledig aanpasbaar

  Prijs: vanaf €17,00
  Proefperiode:
  Reviews: geen
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Exact

  Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact dé keuze van ruim 9000 accountants.

  Geïntegreerd pakket
  Next day delivery
  370+ koppelingen

  Prijs: vanaf €215,00
  Proefperiode:
  Reviews: 8.5/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Mijnwebwinkel

  Met Mijnwebwinkel haal je alles in huis voor een succesvolle webshop. Responsive templates, alle betaalmethoden, talloze koppelingen, veilig SSL en veel meer. En door het eenvoudige winkelbeheer kun jij je focussen op verkopen!

  Alles in één pakket
  Eenvoudig beheer
  Altijd gratis support

  Prijs: maandelijks €0,00
  Proefperiode: Onbeperkt
  Reviews: geen
  Bekijk reviews 

  Sana Commerce

  Geïntegreerde e-commerce software voor B2B en B2C. Kies voor meer tevreden klanten, meer omzet en slimmere verkoop. Dankzij de directe integratie van Sana Commerce met SAP of Microsoft Dynamics wordt het ERP-systeem de drijvende kracht achter uw webshop.

  100%Microsoft Dynamics
  100%SAP
  >10 jaar ervaring

  Prijs: maandelijks €0,00
  Proefperiode:
  Reviews: geen
  Bekijk reviews 

  Bekijk hier het complete overzicht van alle SaaS webshopsoftware pakketten

  Wat zijn de voor- en nadelen van open-source software?

  Open-source software is over het algemeen gratis webshop software. Het is eenvoudig en snel op het internet te downloaden.

  Na installatie kun je zelf beginnen met het bouwen, inrichten en vormgeven van de webshop. Deze software is vooral geschikt als je een beperkt budget hebt, maar wel beschikt over technische vaardigheden en genoeg tijd. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om ook het inrichten en vormgeven van de webshop uit te besteden aan een programmeur of een ontwikkelaar, maar dit kan de kosten wel enigszins verhogen. Ook is de software niet continu up-to-date. Meestal is er één keer per jaar sprake van een grote update.

  Op een rijtje:

  • Gratis software;
  • Zelf bouwen, inrichten en vormgeven;
  • Vraagt veel technische vaardigheden of programmeerkennis

  Bekijk hier het complete overzicht van open-source software aanbieders

  Welke keuze maak je?

  SaaS is voor de starter vaak de beste keuze. Ben je nog niet helemaal bekend met het draaien van een webshop, dan kan het een risicovolle stap zijn om te beginnen met open-source software. SaaS is voor een klein budget per maand een veilige manier om een webshop te starten. Het is gebruiksvriendelijk en je kan vrijwel direct aan de slag. Heb je al enige ervaring met webshops en het bouwen ervan, dan ligt de keuze voor Open Source software voor de hand, Magento bijvoorbeeld. De software biedt een grote keuze in plug-ins, andere koppelingen en een actieve community waar vele professionals ideeën en informatie met elkaar uitwisselen.

  Software gratis proberen

  Heb je een keuze gemaakt en weet je of je een webshop gaat huren of kopen of twijfel je toch nog? Bij veel SaaS softwareprogramma's kan je voor een bepaalde proefperiode de software gratis proberen. Deze proefperiode verschilt per softwareleverancier, maar bestaat vaak uit 14 of 30 dagen.

  Vervolgens kun je na deze proefperiode besluiten of je het softwareprogramma wel aanschaft of dat je toch nog een ander webshop software gaat proberen. Door het vergelijken en proberen van verschillende softwareprogramma's, kun je erachter komen welke software het meest geschikt is voor jouw webshop en het beste aansluit bij jouw wensen.

  Kortom, welke keuze je ook maakt, het is altijd verstandig om de verschillende voor- en nadelen voor jou en je bedrijf in kaart te brengen en met elkaar te vergelijken. Verschillende aspecten kun je zelf doen of laten doen. De keuze van webshop software hangt af van je technische vaardigheden, tijd, wensen en budget. Ook hangt het er vanaf of je zelf je webshop wilt bouwen, inrichten of vormgeven of dat je dit liever uitbesteedt. Neem deze overwegingen mee in je uiteindelijke keuze.

  Wil je eerst meer lezen over het opzetten van je eigen webwinkel? Lees dan hier alles wat je moet weten bij het beginnen van je eigen webshop

  Gerelateerde artikelen

  8 januari 2021

  E-commerce trends om concurrentievoordeel te pakken

  trends Webshop

  Weet jij de e-commerce trends al? Ontdek ze hier en doe er je concurrentievoordeel mee!

  5 april 2020

  Marketingplan voor webshops met weinig budget

  Webshop Marketing

  Hoe maak je slim online marketingplan voor webshops met weinig budget? Als kleine webshop is het niet eenvoudig om te groeien. Daarom een aantal handige tips & tactieken.

  19 mei 2019

  Wat is de beste webshop software?

  Webshop

  Welke webshop software past het best bij jou? Ontdek het in dit blog.

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products