1. Blog
 2. Een webshop huren of kopen?
 1. Blog
 2. Een webshop huren of kopen?

Een webshop huren of kopen?

Software 2 januari 2017 Leestijd 5 minuten
Arjan

Arjan

Appwiki expert

Als je een webshop wilt beginnen, kom je voor veel verschillende keuzes te staan. Eén van deze keuzes is het kiezen van de juiste software. Er zijn erg veel mogelijkheden op het gebied van webshop software. Voordat je een keuze gaat maken is het allereerst belangrijk dat je de voor- en nadelen van de verschillende softwareprogramma's op een rijtje zet. Uiteindelijk kun je aan de hand daarvan bepalen of je een webshop gaat huren of kopen.

Webshop huren of kopen: SaaS of Open Source software?

Je hebt er vast wel eens van gehoord of over gelezen; SaaS en Open Source software. Deze twee mogelijkheden betreffen het huren of kopen van een webshop. Wanneer je een webshop huurt dan gebruik je SaaS webshop software, Software as a Service. Dit wordt ook wel software onder licentie genoemd. Als je in tegenstelling tot een webshop huren, een webshop koopt, dan gebruik je bijna altijd Open Source software.

SaaS houdt in dat de webshop zelf niet jouw bezit is, maar je dus de service huurt. Je maakt dan gebruik van de functionaliteiten van het platform, maar bent er niet de eigenaar van.

Open Source software houdt in dat je gebruik maakt van een gratis software. Als je hiervoor kiest kun je na installatie direct aan de slag met het bouwen, programmeren en vormgeven van je webshop.

Wat zijn de voor- en nadelen van SaaS software?

Bij het gebruik van SaaS webshop software is het platform dus niet van jou. SaaS is vaak erg gebruiksvriendelijk, je hebt er vrijwel geen technische vaardigheden voor nodig en je kunt voor een klein bedrag al aan de slag. De verschillende softwareprogramma's bieden altijd een actuele service en daarnaast zijn vele bekende systemen, zoals iDeal en PostNL, geïntegreerd. Webshop software onder licentie is geschikt voor zowel, de kleine, middelgrote en grote bedrijven. Het blijft zich continu ontwikkelen en biedt steeds weer nieuwe functies en mogelijkheden.

Op een rijtje:

 • Voor een klein bedrag aan de slag;
 • Gebruiksvriendelijk, vrijwel geen technische vaardigheden nodig;
 • Altijd een actuele versie;
 • Bekende systemen geïntegreerd;
 • Voor zowel kleine als grote bedrijven geschikt;
 • Continue ontwikkeling van software met nieuwe functies en mogelijkheden.

Wat zijn de voor- en nadelen van Open Source software?

Open Source software is over het algemeen gratis webshop software. Het is eenvoudig en snel op het internet te downloaden. Na installatie kun je zelf beginnen met het bouwen, inrichten en vormgeven van de webshop. Deze software is vooral geschikt als je een beperkt budget hebt, maar wel beschikt over technische vaardigheden en genoeg tijd. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om ook het inrichten en vormgeven van de webshop uit te besteden aan een programmeur of een ontwikkelaar, maar dit kan de kosten wel enigszins verhogen. Ook is de software niet continu up-to-date. Meestal is er één keer per jaar sprake van een grote update.

Op een rijtje:

 • Gratis software;
 • Zelf bouwen, inrichten en vormgeven;
 • Vraagt veel technische vaardigheden.

Welke keuze maak je?

SaaS is voor de starter vaak de beste keuze. Ben je nog niet helemaal bekend met het draaien van een webshop, dan kan het een risicovolle stap zijn om te beginnen met Open Source software. SaaS is voor een klein budget per maand een veilige manier om een webshop te starten. Het is gebruiksvriendelijk en je kan vrijwel direct aan de slag. Heb je al enige ervaring met webshops en het bouwen ervan, dan ligt de keuze voor Open Source software voor de hand, Magento bijvoorbeeld. De software biedt een grote keuze in plug-ins, andere koppelingen en een actieve community waar vele professionals ideeën en informatie met elkaar uitwisselen.

Software gratis proberen

Heb je een keuze gemaakt en weet je of je een webshop gaat huren of kopen of twijfel je toch nog? Bij veel SaaS softwareprogramma's kan je voor een bepaalde proefperiode de software gratis proberen. Deze proefperiode verschilt per softwareleverancier, maar bestaat vaak uit 14 of 30 dagen. Vervolgens kun je na deze proefperiode besluiten of je het softwareprogramma wel aanschaft of dat je toch nog een ander webshop software gaat proberen. Door het vergelijken en proberen van verschillende softwareprogramma's, kun je erachter komen welke software het meest geschikt is voor jouw webshop en het beste aansluit bij jouw wensen.

Kortom, welke keuze je ook maakt, het is altijd verstandig om de verschillende voor- en nadelen voor jou en je bedrijf in kaart te brengen en met elkaar te vergelijken. Verschillende aspecten kun je zelf doen of laten doen. De keuze van webshop software hangt af van je technische vaardigheden, tijd, wensen en budget. Ook hangt het er vanaf of je zelf je webshop wilt bouwen, inrichten of vormgeven of dat je dit liever uitbesteedt. Neem deze overwegingen mee in je uiteindelijke keuze.

Populaire software

Gerelateerde artikelen

16 februari 2018

Je ritten registreren met rittenregistratie software?

Software Excel Rittenregistratie

De rittenregistratie kun je op verschillende manieren registreren, in bijvoorbeeld Excel of met behulp van software. Het verschilt natuurlijk per persoon welke manier van kilometerregistratie het best passend is...

4 februari 2016

Het grote nadeel van open-source webshop software

Software Webshop

Wat is het grote nadeel van open-source webshop software? Veel winkels en startende ondernemers die hun bedrijf opstarten willen bij het opstarten ook een webshop beginnen. Op die manier ben je onlin...

26 januari 2016

Wat zijn de voordelen van een online factuurprogramma?

Software

Wat zijn de voordelen van een online factuurprogramma? Als je op zoek bent naar software om facturen te maken zul je merken dat je nog bijna alleen maar online factuurprogramma's tegen komt. De meest...

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products