1. Blog
  2. Webshop beginnen: dit moet je weten voor je begint
  1. Blog
  2. Webshop beginnen: dit moet je weten voor je begint

Webshop beginnen: wat je moet weten

Webshop beginnen 15 oktober 2014 Leestijd 5 minuten

Iedereen kan een webshop beginnen. Toch kun je niet zomaar een goede webshop beginnen. Er zijn veel zaken die je moet weten en regelen. In dit artikel helpen we je graag op weg. Je leest welke stappen je moet nemen om je online winkel te beginnen en tot een succes te maken. Gebruik deze handige checklist om te kijken of jouw webshop klaar is om online te gaan.

1. Een webshop beginnen start met goede voorbereidingen

Als je een webshop gaat beginnen zul je al veel beslissingen moeten nemen, voordat je kunt beginnen met verkopen of bouwen van je winkel. Natuurlijk moet je eerst een goed idee hebben: wat wil je gaan verkopen en aan wie? Waar ga je je producten vandaan halen en opslaan? Wie zijn je concurrenten en wat doen zij? Zo weet je voordat je begint zeker dat jouw idee rendabel is en er voldoende markt is voor jouw producten. Heb je een duidelijk plan? Dan ben je klaar voor de volgende stap.

2. Schrijf je in bij de KvK en registreer je domein

Heb je een duidelijk plan en ben je klaar om je webshop echt te gaan starten? Dan zul je je moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit is niet duur maar wel verplicht wanneer je deelneemt aan handelsverkeer. Je kiest een bedrijfsnaam en wilt deze het liefst niet hoeven wijzigen later. Het is dus belangrijk om hier goed over na te denken. Daarbij zul je er, als je je bedrijfsnaam wilt gebruiken in de url van je webshop, rekening mee moeten houden dat veel gangbare domeinen al bezet zijn. Kies dus, voordat je je registreert, ook je domeinnaam en controleer of deze nog vrij is. Zo voorkom je dat je je registreert onder een bedrijfsnaam die als url al niet meer beschikbaar is.

3. Maak leveranciersafspraken

Met een duidelijk plan, een bedrijfsnaam, -plan en url ben je klaar om afspraken met leveranciers te gaan maken. Deze stap in het wordt door velen die een webshop beginnen onderschat. Leveranciers laten je je in eerste instantie bewijzen. Je hebt een slechte onderhandelingspositie en bent afhankelijk van hen. Een goede relatie is dus essentieel en het is vaak het slimst om face-to-face te communiceren, zodat je jouw plannen goed kunt uitleggen.

4. Maak goede algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden voor je webshop zijn extra regels die jij als webshophouder hanteert bij alle aankopen van klanten. Ze maken deel uit van de (koop)overeenkomst met de klant en bepalen de rechten en plichten van jou en je klant. Met algemene voorwaarden voor een webshop sta je juridisch sterk mocht de klant je dienstverlening of aankoop in twijfel trekken. Maak daarom goede algemene voorwaarden. Dit scheelt je achteraf namelijk een hoop gedoe aangezien je hier bij geschillen altijd op terug kunt vallen. Je kunt hier eenvoudig zelf je algemene voorwaarden voor een webshop maken.

5. Je webshop beginnen met passende software

Je bent ingeschreven als ondernemer, hebt duidelijke afspraken met leveranciers en weet hoe je jouw webshop ongeveer vorm wilt gaan geven. Je bent klaar om webshop software te kiezen en je webwinkel te maken. Maar dat is niet eenvoudig. Er zijn veel verschillende soorten software en elk pakket heeft eigen voor- en nadelen.

Globaal gezien kun je drie keuzes maken: open-source webshop software, een programma waarvoor je eenmalig een bedrag betaalt of een pakket in abonnementsvorm waarvoor je elke maand een klein bedrag betaalt, ook wel Software as a service of Saas genoemd. De eerste uit dit rijtje is meestal gratis, maar vraagt veel technische kennis en tijd. Met de tweede en derde optie kun je meteen beginnen met het inrichten en vullen van je webshop zonder veel technische kennis. Als je zelf niet kunt programmeren kun je toch heel makkelijk een webshop beginnen met de webshop software pakketten. Je betaalt een vast bedrag per maand en krijgt daar een geoptimaliseerde webshop voor terug. In eerste instantie zal je voorkeur waarschijnlijk uitgaan naar open-source software in verband met de prijs. Ervaring leert ons echter dat je met goedkope webshop software, de tijd en moeite die je in het maken van een webshop met open-source software steekt al heel snel terugverdient. Heb je enige technische kennis en ga je toch liever aan de slag met eigen templates? Dan is dit artikel over de beste (open source) webshop software wellicht iets voor jou!

Je wilt je webshop beginnen in de software die voor jou het beste werkt. Wij helpen je daarbij en laten je eenvoudig webshopsoftware vergelijken, zodat je altijd het pakket vindt dat het beste bij jou past.

6. Online? Begin met verkopen

Na het bouwen en veelvuldig testen van je online winkel is het dan zo ver: je webshop kan echt beginnen. Je bent online en klaar om jouw producten te gaan verkopen. Natuurlijk houdt je werk hier niet op, maar begint het pas eigenlijk echt. Online marketing, affiliate marketing, zoekmachine optimalisatie, het hoort allemaal bij het hebben van een webshop. Je leest hier meer over in onze andere artikelen.

Na het uitvoeren van de bovenstaande punten heb je een groot gedeelte van de basisonderdelen afgerond. Succes met ondernemen!

Populaire software

Gerelateerde artikelen

17 juni 2018

Wordpress webshop maken: de voor- en nadelen op een rij

Webshop beginnen

Is een Wordpress webshop voor jou de beste oplossing? Deze overwegingen moet je maken om tot een goede keuze te komen.

4 augustus 2016

Webshop laten bouwen of zelf doen?

Webshop beginnen

Alles wat je wilt weten over het beginnen van een webshop De laatste jaren zijn steeds meer mensen vaker online aankopen gaan doen. Het aantal webshops is dan ook enorm gestegen. Vaak wordt gezegd ...

23 december 2015

Gegevens die verplicht op een webshop moeten staan

Webshop beginnen

Gegevens die verplicht op een webshop moeten staan Wanneer je een webshop hebt of een van plan bent een webshop te starten ben je verplicht om je aan verschillende regels te houden. Zo ook aan de reg...

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products