1. Blog
  2. Valkuilen bij het kiezen van ERP software!

Valkuilen bij het kiezen van ERP software!

Sta je op het punt te kiezen tussen twee of meer ERP pakketten? Of heb je in het verleden fouten gemaakt tijdens de selectie van het juiste ERP systeem? Deze valkuilen bij het kiezen van ERP software moet je in het vervolg ontwijken. De valkuilen waar de meeste ondernemers in tuimelen bij hun ERP systeem selectie zet ik op een rijtje. Zorg dat jij bij de selectie van een ERP systeem deze valkuilen ontwijkt, dat bespaart je een hoop tijd en geld.

ERP software selecteren

De juiste ERP software leverancier kiezen is een heel tijdrovend proces. Dit komt doordat het aanbod van ERP software enorm is tegenwoordig. De veelvoorkomende fouten die gemaakt worden tijdens de keuze naar het juiste ERP systeem worden in deze blog uitgelegd. Wanneer je op het punt een staat ERP systeem te kiezen, ga je na mijn advies deze fouten uit de weg en bereid je goed voor op wat komen gaat.

Valkuilen bij ERP systeem

Zoveel ERP aanbieders met allemaal de ‘perfecte’ oplossing voor jouw bedrijf. Welke moet je nu kiezen. Dit is een proces dat je goed en zorgvuldig moet aanpakken.

Valkuil 1: Kiezen voor bekende ERP namen

Een veelvoorkomende fout dat een bedrijf maakt is het kiezen van een ERP software leverancier gebaseerd op bekendheid. Vaak denken bedrijven, hoe bekender en groter de naam van de ERP aanbieder, hoe groter de ROI. Hier mag je natuurlijk niet vanuit gaan. Het is echter vaker zo dat de grotere namen juist branchespecifieke kennis missen. Voorkom dat je kiest voor een ERP software leverancier die jouw bedrijf niet kent en die jij moet uitleggen hoe de vork in de steel zit. Ook het kiezen voor een ERP systeem dat je concurrent gebruikt kan een valkuil zijn voor jou. Alleen even informeren wat zij gebruiken is anders dan het klakkeloos overnemen. Je kunt er niet vanuit gaan dat de concurrent de juiste keuze maakt voor jouw bedrijf. Jouw concurrent kan andere functionaliteiten nodig hebben.

Ontwijk deze valkuilen bij de ERP selectie

Valkuil 2: Goedkope ERP software is duurkoop

ERP software aanschaffen is een grote investering voor je bedrijf. Het doel is om je bedrijf te verbeteren, hier moet je als ondernemer genoeg geld voor opzij zetten. Het is verleidelijk om een keuze te maken op een ERP pakket met de laagste kosten, maar dit is niet een verstandige keuze. De valkuil ‘goedkoop’ kan juist leiden tot meer kosten voor andere ERP software in de toekomst omdat je toch niet tevreden bent en moet overstappen. Denk er goed om wanneer je een offerte van een ERP systeem leverancier krijgt die veel lager uitvalt dan bij concurrenten, dan is de kans groot dat het niet de juiste ERP is voor jouw onderneming. Kijk niet alleen naar de prijs maar juist naar de functionaliteiten en branchespecifieke aspecten. Daarnaast moet je de ROI bepalen en bespreken met de leverancier wanneer dit gerealiseerd kan worden.

Valkuil 3: Negeren van functiespecifieke behoeften van je bedrijf

Binnen elke branche zijn er functiespecifieke aspecten voor een ERP systeem. Kies voor een ERP aanbieder die kennis van jouw branche heeft. In sommige gevallen vergt het maatwerk voordat de ERP goed aansluit bij je bedrijfsprocessen. Het aanpassen en veranderen van een ERP systeem kan je veel tijd en geld kosten. Maatwerk zal ervoor zorgen dat de implementatie sneller zal gaan, en effectiviteit en efficiency voorop staan. Let er ook goed op bij de selectie van ERP of het mee kan groeien met de business.

Valkuil 4: Niet nadenken wat voor soort ERP systeem

Ondernemers zullen ook moeten kiezen tussen een geïntegreerd ERP systeem of een ERP systeem met verschillende leveranciers. Vaak wordt dit ook over het hoofd gezien en vormt een valkuil bij de selectie van een ERP systeem. Bij een geïntegreerd ERP pakket worden alle facetten door één leveranciers geregeld. Wanneer de ERP door meerdere leveranciers wordt verzorgt, kan je als ondernemer kiezen voor de beste leverancier per module. Een volledig geïntegreerd ERP systeem is niet altijd toepasbaar binnen hele complexe organisaties. Daarentegen is het niet altijd mogelijk verschillende leveranciers met elkaar te laten samenwerken. Dus ook hier moet gekeken worden naar de bedrijfsvoering en de specifieke wensen en verwachtingen passend binnen de organisatie.

Deze ERP valkuilen ga je nu uit de weg

Denk goed na over de bedrijfsvoering en functionaliteiten binnen jouw branche voordat je ERP software selecteert. Ga niet volledig af op ERP software van concurrenten en denk niet alleen aan de prijs. Zo vergroot je de kans op een succesvolle ERP implementatie en ontwijk je de valkuilen bij ERP selectie.

Populaire software

Gerelateerde artikelen

6 oktober 2022

Wat zijn de beste ERP leveranciers voor het MKB?

Erp

De beste ERP leveranciers voor jouw organisatie? Hier vind je de 5 beste leveranciers voor het MKB op een rij.

14 juni 2020

Trap niet in deze valkuilen | ERP implementatie

Erp

Als ondernemer wil je het liefst goed inzicht hebben in alle bedrijfsprocessen. Hier vind je handige tips en weetjes over een ERP implementatieplan.

8 juni 2020

ERP. Dit zijn de kosten en baten

Erp

Geen organisatie is hetzelfde en daarom verschillen de kosten per ERP systeem ook. Want hoe meer modules je nodig hebt, hoe hoger de kosten komen te liggen.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products