valkuilen-erp-selectie.png
Algemeen

Ontwijk deze valkuilen bij het selecteren van ERP software!

Sta je op het punt te kiezen tussen twee of meer ERP pakketten? Of heb je in het verleden fouten gemaakt tijdens de selectie van het juiste ERP systeem? Deze valkuilen bij het kiezen van ERP software moet je in het vervolg ontwijken. De valkuilen waar de meeste ondernemers in tuimelen bij hun ERP systeem selectie zet ik op een rijtje. Zorg dat jij bij de selectie van een ERP systeem deze valkuilen ontwijkt, dat bespaart je een hoop tijd en geld.

ERP software selecteren

De juiste ERP software leverancier kiezen is een heel tijdrovend proces. Dit komt doordat het aanbod van ERP software enorm is tegenwoordig. De veelvoorkomende fouten die gemaakt worden tijdens de keuze naar het juiste ERP systeem worden in deze blog uitgelegd. Wanneer je op het punt een staat ERP systeem te kiezen, ga je na mijn advies deze fouten uit de weg en bereid je goed voor op wat komen gaat.

Valkuilen bij ERP systeem

Zoveel ERP aanbieders met allemaal de ‘perfecte’ oplossing voor jouw bedrijf. Welke moet je nu kiezen. Dit is een proces dat je goed en zorgvuldig moet aanpakken.

Valkuil 1: Kiezen voor bekende ERP namen

Een veelvoorkomende fout dat een bedrijf maakt is het kiezen van een ERP software leverancier gebaseerd op bekendheid. Vaak denken bedrijven, hoe bekender en groter de naam van de ERP aanbieder, hoe groter de ROI. Hier mag je natuurlijk niet vanuit gaan. Het is echter vaker zo dat de grotere namen juist branchespecifieke kennis missen. Voorkom dat je kiest voor een ERP software leverancier die jouw bedrijf niet kent en die jij moet uitleggen hoe de vork in de steel zit. Ook het kiezen voor een ERP systeem dat je concurrent gebruikt kan een valkuil zijn voor jou. Alleen even informeren wat zij gebruiken is anders dan het klakkeloos overnemen. Je kunt er niet vanuit gaan dat de concurrent de juiste keuze maakt voor jouw bedrijf. Jouw concurrent kan andere functionaliteiten nodig hebben.

Ontwijk deze valkuilen bij de ERP selectie

Valkuil 2: Goedkope ERP software is duurkoop

ERP software aanschaffen is een grote investering voor je bedrijf. Het doel is om je bedrijf te verbeteren, hier moet je als ondernemer genoeg geld voor opzij zetten. Het is verleidelijk om een keuze te maken op een ERP pakket met de laagste kosten, maar dit is niet een verstandige keuze. De valkuil ‘goedkoop’ kan juist leiden tot meer kosten voor andere ERP software in de toekomst omdat je toch niet tevreden bent en moet overstappen. Denk er goed om wanneer je een offerte van een ERP systeem leverancier krijgt die veel lager uitvalt dan bij concurrenten, dan is de kans groot dat het niet de juiste ERP is voor jouw onderneming. Kijk niet alleen naar de prijs maar juist naar de functionaliteiten en branchespecifieke aspecten. Daarnaast moet je de ROI bepalen en bespreken met de leverancier wanneer dit gerealiseerd kan worden.

Valkuil 3: Negeren van functiespecifieke behoeften van je bedrijf

Binnen elke branche zijn er functiespecifieke aspecten voor een ERP systeem. Kies voor een ERP aanbieder die kennis van jouw branche heeft. In sommige gevallen vergt het maatwerk voordat de ERP goed aansluit bij je bedrijfsprocessen. Het aanpassen en veranderen van een ERP systeem kan je veel tijd en geld kosten. Maatwerk zal ervoor zorgen dat de implementatie sneller zal gaan, en effectiviteit en efficiency voorop staan. Let er ook goed op bij de selectie van ERP of het mee kan groeien met de business.

Valkuil 4: Niet nadenken wat voor soort ERP systeem

Ondernemers zullen ook moeten kiezen tussen een geïntegreerd ERP systeem of een ERP systeem met verschillende leveranciers. Vaak wordt dit ook over het hoofd gezien en vormt een valkuil bij de selectie van een ERP systeem. Bij een geïntegreerd ERP pakket worden alle facetten door één leveranciers geregeld. Wanneer de ERP door meerdere leveranciers wordt verzorgt, kan je als ondernemer kiezen voor de beste leverancier per module. Een volledig geïntegreerd ERP systeem is niet altijd toepasbaar binnen hele complexe organisaties. Daarentegen is het niet altijd mogelijk verschillende leveranciers met elkaar te laten samenwerken. Dus ook hier moet gekeken worden naar de bedrijfsvoering en de specifieke wensen en verwachtingen passend binnen de organisatie.

Deze ERP valkuilen ga je nu uit de weg

Denk goed na over de bedrijfsvoering en functionaliteiten binnen jouw branche voordat je ERP software selecteert. Ga niet volledig af op ERP software van concurrenten en denk niet alleen aan de prijs. Zo vergroot je de kans op een succesvolle ERP implementatie en ontwijk je de valkuilen bij ERP selectie.

Populaire software

Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 68
CRM
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Kassa

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Algemeen
Pauline - Appwiki expert
Geschreven door:
Pauline van Putten
Appwiki expert

Pauline maakt jouw bedrijfsprocessen graag slimmer, flexibeler en sneller. Dit doet zij door je te helpen met het vinden van de beste software. Software die het beste past bij jouw bedrijf en bedrijfsprocessen. Op basis van je bedrijf, je wensen en de software die je gebruikt, maakt zij een persoonlijke software top 3 voor jou.

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Appwiki expert
Iris Kluin
Appwiki expert
blog-boekhoudmanieren-excel-vs-software.png

Doe je de boekhouding in Excel of met boekhoudsoftware?

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Over het algemeen houden startende ondernemers...

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Lees het in deze blog.

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
Products