1. Blog
  2. Urenregistratie ZZP'ers en freelancers
  1. Blog
  2. Urenregistratie ZZP'ers en freelancers

Uren registreren voor ZZP'ers en freelancers

Urenregistratie 23 juli 2014 Leestijd 5 minuten

Op een effectieve manier je uren verantwoorden aan de Belastingdienst en opdrachtgevers? Het is makkelijker dan je denkt. Met behulp van Excel of een urenregistratie pakket kun je er als ZZP'er en/of freelancer zorgen voor een juiste urenverantwoording.

Wanneer je de methode waarop je wilt werken dankzij de informatie op deze pagina op een rijtje hebt kun je gaan kijken naar passende oplossingen voor jouw bedrijf.

Urenregistratie voor opdrachtgevers en belastingdienst

Het is belangrijk dat je urenregistratie aansluit bij de offerte of opdrachtbevestiging. Zo ziet de opdrachtgever in één oogopslag dat de uren gemaakt zijn conform vooraf vastgestelde taken en doelen. Voeg aan de realisatie van uren een verslag toe van de concrete resultaten. Op die manier houd je de gehele cyclus van plannen, uitvoeren en realiseren bij elkaar. En ook ben je op deze manier een eind op weg met het samenstellen van de bewijslast voor de Belastingdienst, wanneer je wilt voldoen aan het urencriterium. Voldoen aan deze eisen is belangrijk wanneer je als zelfstandige in aanmerkinking wil komen voor ondernemersaftrek.

Handige overzichten uit je urenregistratie halen

Als je niet alleen declarabele uren bijhoudt, maar ook de uren die je besteedt aan administratie, acquisitie en het bijhouden van literatuur, kun je rijke informatie uit je urenregistratie halen. Zo kun je op deze manier bijvoorbeeld in het overzicht zien welke acquisitie je hebt gedaan en welke resultaten deze inspanning heeft opgeleverd. En ook maak je inzichtelijk hoe lang je met administratie bezig bent en of dat wellicht efficiënter kan. Alle uren die jij namelijk besteed aan je onderneming tellen mee voor het zojuist besproken urencriterium. Dus ook uren die je niet doorberekent aan de opdrachtgever. Door uitgebreid uren te registreren is de bewijslast helemaal compleet en heb je inzicht in de efficiency van je onderneming: het mes snijdt op deze manier aan twee kanten.

ZZP urenadministratie zo efficiënt mogelijk inrichten

En dan de hamvraag: hoe regel je de urenregistratie zo, dat uren bijhouden eenvoudig en efficiënt is? Op deze vraag zijn verschillende antwoorden te bedenken. Het belangrijkst natuurlijk, is dat de werkwijze aansluit bij wat jij prettig vindt. Daarnaast moet je urenregistratie aansluiten bij jouw manier van werken. Het maakt bijvoorbeeld veel verschil of je veel onderweg bent of bijna altijd op dezelfde plek werkt. Heb je een vaste of een mobiele werkplek? Kun je lange tijd achter elkaar aan één taak werken of heb je op een dag veel versnipperde werkzaamheden? Vergelijk daarom de verschillende urenregistratie software en probeer zo nodig een aantal pakketten uit.

Vind de juiste ZZP urenregistratie

We kunnen je de volgende tips meegeven bij het vinden van de voor jou meest geschikte urensoftware:

  1. Zorg voor een eenvoudige methode. ‘Eenvoudig’ is voor iedereen anders, maar zorg ervoor dat de methode voor jou intuïtief voelt.
  2. Probeer alles bij elkaar te houden op één plek. Zorg ervoor dat je dingen maar één keer hoeft in te voeren of te koppelen. Dan ben je in een keer klaar en hoef je niet later van alles uit te zoeken.
  3. Bepaal vooraf je budget. Zorg ervoor dat je weet wat je kunt en wilt uitgeven, dit verkleint de opties waarschijnlijk. En wil je een maandelijks abonnement? Of liever een eenmalig bedrag betalen?
  4. Wil je direct uren kunnen factureren? Zorg dan dat de urenregistratie software die je kiest een koppeling heeft met factuursoftware.
  5. En vergeet niet ook na te denken over de volgende vragen: Wil je het pakket integreren met de software die je al gebruikt? Maak je voor mail gebruik van Google, Outlook of een ander programma? Wanneer je dit wilt koppelen met je urenregistratie zzp dan zijn dit belangrijke vragen.

Urenregistratie in Excel

Een alternatief voor een online ZZP urenregistratie is het uren bijhouden in Excel. Met dit gratis template is het eenvoudig om je urenregistratie in Excel te starten. Het voorbeeld geeft je een duidelijk voorbeeld van de opzet van een eenvoudig maar efficiënt urenoverzicht in Excel. Zo kun je in één oogopslag zien of je voldoet aan het urencriterium.

Populaire software

Gerelateerde artikelen

29 mei 2017

Wat zijn de beste uren apps als alternatief voor Excel?

Urenregistratie

Waarom doe jij je urenregistratie nog in Excel als je hier heel handige apps voor hebt? We zetten vijf handige urenregistratie apps op een rij.

7 januari 2019

In één minuut je uren registreren?

Urenregistratie tijd besparen

Ja in één minuut kun je dagelijks alle gewerkte uren bijhouden en opslaan in een gestructureerd overzicht. Dit kun je doen door gebruik te maken van urenregistratie software met een timer.

14 november 2018

Wat zijn de beste zakelijke apps?

Boekhouding Urenregistratie Crm systeem Facturatie

Is de treincoupé ook jouw tweede huis geworden? Gaan de zaken goed en zit je hierdoor vaak in het buitenland? Doe jouw zaken met een business app!

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products