uren registreren zzp

Simpel je uren registreren als ZZP'er en freelancer

Op een effectieve manier je uren verantwoorden aan de Belastingdienst en opdrachtgevers? Het is makkelijker dan je denkt. Met behulp van Excel of een urenregistratie pakket kun je er als ZZP'er en/of freelancer zorgen voor een juiste urenverantwoording.

Wanneer je de methode waarop je wilt werken dankzij de informatie op deze pagina op een rijtje hebt kun je gaan kijken naar passende oplossingen voor jouw bedrijf.

Urenregistratie voor opdrachtgevers en belastingdienst

Het is belangrijk dat je urenregistratie aansluit bij de offerte of opdrachtbevestiging. Zo ziet de opdrachtgever in één oogopslag dat de uren gemaakt zijn conform vooraf vastgestelde taken en doelen. Voeg aan de realisatie van uren een verslag toe van de concrete resultaten. Op die manier houd je de gehele cyclus van plannen, uitvoeren en realiseren bij elkaar. En ook ben je op deze manier een eind op weg met het samenstellen van de bewijslast voor de Belastingdienst, wanneer je wilt voldoen aan het urencriterium. Voldoen aan deze eisen is belangrijk wanneer je als zelfstandige in aanmerkinking wil komen voor ondernemersaftrek.

Handige overzichten uit je urenregistratie halen

Als je niet alleen declarabele uren bijhoudt, maar ook de uren die je besteedt aan administratie, acquisitie en het bijhouden van literatuur, kun je rijke informatie uit je urenregistratie halen. Zo kun je op deze manier bijvoorbeeld in het overzicht zien welke acquisitie je hebt gedaan en welke resultaten deze inspanning heeft opgeleverd. En ook maak je inzichtelijk hoe lang je met administratie bezig bent en of dat wellicht efficiënter kan. Alle uren die jij namelijk besteed aan je onderneming tellen mee voor het zojuist besproken urencriterium. Dus ook uren die je niet doorberekent aan de opdrachtgever. Door uitgebreid uren te registreren is de bewijslast helemaal compleet en heb je inzicht in de efficiency van je onderneming: het mes snijdt op deze manier aan twee kanten.

ZZP urenadministratie zo efficiënt mogelijk inrichten

En dan de hamvraag: hoe regel je de urenregistratie zo, dat uren bijhouden eenvoudig en efficiënt is? Op deze vraag zijn verschillende antwoorden te bedenken. Het belangrijkst natuurlijk, is dat de werkwijze aansluit bij wat jij prettig vindt. Daarnaast moet je urenregistratie aansluiten bij jouw manier van werken. Het maakt bijvoorbeeld veel verschil of je veel onderweg bent of bijna altijd op dezelfde plek werkt. Heb je een vaste of een mobiele werkplek? Kun je lange tijd achter elkaar aan één taak werken of heb je op een dag veel versnipperde werkzaamheden? Vergelijk daarom de verschillende urenregistratie software en probeer zo nodig een aantal pakketten uit.

Vind de juiste ZZP urenregistratie

We kunnen je de volgende tips meegeven bij het vinden van de voor jou meest geschikte urensoftware:

  1. Zorg voor een eenvoudige methode. ‘Eenvoudig’ is voor iedereen anders, maar zorg ervoor dat de methode voor jou intuïtief voelt.
  2. Probeer alles bij elkaar te houden op één plek. Zorg ervoor dat je dingen maar één keer hoeft in te voeren of te koppelen. Dan ben je in een keer klaar en hoef je niet later van alles uit te zoeken.
  3. Bepaal vooraf je budget. Zorg ervoor dat je weet wat je kunt en wilt uitgeven, dit verkleint de opties waarschijnlijk. En wil je een maandelijks abonnement? Of liever een eenmalig bedrag betalen?
  4. Wil je direct uren kunnen factureren? Zorg dan dat de urenregistratie software die je kiest een koppeling heeft met factuursoftware.
  5. En vergeet niet ook na te denken over de volgende vragen: Wil je het pakket integreren met de software die je al gebruikt? Maak je voor mail gebruik van Google, Outlook of een ander programma? Wanneer je dit wilt koppelen met je urenregistratie zzp dan zijn dit belangrijke vragen.

Urenregistratie in Excel

Een alternatief voor een online ZZP urenregistratie is het uren bijhouden in Excel. Met dit gratis template is het eenvoudig om je urenregistratie in Excel te starten. Het voorbeeld geeft je een duidelijk voorbeeld van de opzet van een eenvoudig maar efficiënt urenoverzicht in Excel. Zo kun je in één oogopslag zien of je voldoet aan het urencriterium.

  • Je ontvangt 2 keer per maand de Appwiki nieuwsbrief met handige tips op het gebied van bedrijfssoftware. Het e-mailadres wordt niet aan derden verstrekt.

Populaire software

Rating:
Reviews: 68
Urenregistratie
Rating:
Reviews: 370
Urenregistratie
Rating:
Reviews: 624
Urenregistratie

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Anne Hoekman - Appwiki expert
Geschreven door:
Anne Hoekman
Appwiki expert

Anne maakt jouw bedrijfsprocessen graag slimmer, flexibeler en sneller. Dit doet zij door je te helpen met het vinden van de beste software. Software die het beste past bij jouw bedrijf en bedrijfsprocessen. Op basis van je bedrijf, je wensen en de software die je gebruikt, maakt zij een persoonlijke software top 3 voor jou.

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Appwiki expert
Iris Kluin
Appwiki expert
blog-boekhoudmanieren-excel-vs-software.png

Doe je de boekhouding in Excel of met boekhoudsoftware?

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Over het algemeen houden startende ondernemers...

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Lees het in deze blog.

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
Products