open-source-factuurprogramma.png

Waar moet je op letten bij open source factuurprogramma's?

Als starter wil en kun je vaak geen grote bedragen spenderen aan je boekhouding en facturatiesysteem. Toch is factureren een van de belangrijkste onderdelen van je werkzaamheden. Zonder betalende klanten verdien je immers niets. Je facturen moeten er daarom netjes uitzien en facturatie moet overzichtelijk, geordend en netjes verlopen.

Een factuurprogramma kan je hiermee helpen. Zo kun je met factuur software eenvoudig en snel facturen maken, versturen en bijhouden. En hoewel factuursoftware tegenwoordig helemaal niet duur hoeft te zijn, zou de prijs van een pakket een drempel kunnen zijn. Als startende ondernemer wil je de kosten zo laag mogelijk houden en dus zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de mogelijkheid van factureren in Excel. Hiervoor heb je wel veel kennis van Excel nodig en wanneer het aantal facturen dat je verstuurt groeit, kan het zijn dat je het overzicht verliest. Op termijn is dit dan wellicht voor jou niet de beste keuze. Factureren met behulp van een open source factuurprogramma kan een goed en gratis alternatief zijn.

Wat is open source?

Open source software is voor jou als zelfstandige zeer geschikt, omdat het doorgaans gratis is en de broncode is publiekelijk beschikbaar is. Voor de meeste commerciële software geldt dit niet. Hiervoor betaal je niet alleen, maar ook blijft de broncode in de meeste gevallen geheim. Waarom dit jammer is? Omdat je de broncode zou kunnen veranderen, wanneer er voldoende kennis van hebt, om zo de software aan te passen aan je wensen en deze te koppelen aan andere software die je gebruikt. Op die manier creëer je een factuurprogramma op maat, dat perfect aansluit op jouw wensen en geïntegreerd is in je boekhouding. Enkele kenmerken van open source software:

  • Voor aanpassingen ben je bijna nooit afhankelijk van een leverancier of producent.
  • Het is niet nodig om het programma te kopen of een licentie (en onderhoudscontract) af te sluiten.
  • Met vragen of aanpassingen kun je vaak bij anderen terecht, omdat populaire open source software in de meeste gevallen wordt ondersteund door een community. 
  • Omdat open source software het vergroten van samenwerking vaak als doel heeft, is koppeling met andere systemen vaak aanwezig. Is dit niet zo? Dan kan deze zelf worden ontwikkeld.

Bijna alle open source software is gratis te downloaden op het internet. Toch is het gebruik van dit type software eigenlijk nooit helemaal kosteloos. Veel gebruikers vergissen zich in het aantal uren dat gaat zitten in het installeren, configureren, aanpassen of integreren van het systeem. Het is dus een misvatting dat je als ondernemer helemaal kostenvrij bent als je kiest voor open source software. 

Gratis factureren?

Zoals gezegd zijn er vaak indirect toch kosten verbonden aan het gebruik van de gratis, online open source factuursoftware. Als ondernemer steek je liever niet te veel tijd, en dus geld, in het installeren en inrichten van de software. Daarbij kun je rekenen op aanvullende kosten voor (betaalde) ondersteuning of zogenaamde third-party onderdelen. Hierbij moet je denken aan modules die als uitbreiding op het standaardpakket fungeren en worden uitgebracht door een commerciële partij.

Voordelen van open source factuurprogramma's

Toch zijn er ook vele voordelen aan het gebruik van een open source programma voor factureren. Zijn je wensen niet te uitgebreid en ben je bereid om tijd te steken in het opzetten van het systeem? Dan kan een open source factuurprogramma geschikt zijn voor jou als zelfstandige of kleine onderneming. Veel achtergrondinformatie over de pakketten kun je terugvinden in de online handleidingen en online word je vaak snel geholpen door de supportgroepen. Open source factureren zijn flexibel in te richten en te koppelen en kunnen dus een prima gratis facturatie alternatief zijn. Dit geldt vooral voor zelfstandigen en kleine ondernemingen. Kies je liever niet voor open source software? Dan kun je ook gratis factureren met de gratis factuurprogramma's en proefabonnementen die we voor je op een rijtje zetten.

Populaire software

Rating:
Reviews: 68
Facturatie
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Facturatie
Rating:
Reviews: 624
Facturatie

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Henk-Jan Kosse - Founder
Geschreven door:
Henk-Jan Kosse
Founder

Henk-Jan is oprichter en eigenaar van Appwiki. Gedreven ondernemer met sterke focus op groei. Eerste aanspreekpunt voor klanten en altijd op zoek naar nieuwe kansen. E-mail: henkjan@appwiki.nl of bel: 050-2111665

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Appwiki expert
Iris Kluin
Appwiki expert
blog-boekhoudmanieren-excel-vs-software.png

Doe je de boekhouding in Excel of met boekhoudsoftware?

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Over het algemeen houden startende ondernemers...

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Lees het in deze blog.

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
Products