online betalingen met een payment service provider
Algemeen

Alle online betalingen goed geregeld met een payment service provider!

Heb je een online onderneming, dan wil je natuurlijk alle betalingen in goede orde ontvangen. Daarnaast wil je het je klanten niet te moeilijk maken als het gaat om het voltooien van een transactie. Wanneer je start met een online onderneming, is een payment service provider (psp) wellicht niet het eerste waar je aan denkt. Toch is een psp essentieel om online betalingen te kunnen accepteren. Met psp werk je efficiënt aan verschillende online betaalmogelijkheden. Niet alleen handig voor jou, maar ook voor je klanten.

Wat is payment service provider software?

Een Een payment service provider is een organisatie die (online) betalingen afhandelt. Dit kunnen bijvoorbeeld betalingen zijn via iDeal, Paypal, creditcard of Afterpay. Payment service providers bieden verschillende combinaties betaalmogelijkheden. Zo hoef jij voor je online onderneming niet voor elke betaalwijze apart een contract en implementatie te regelen. Payment service providers sluiten vaak grote contracten af met banken, creditcardorganisaties en dergelijke. Hierdoor betaal je bij een payment service provides meestal een lager bedrag per transactie dan bij een rechtstreeks contract bij een bank. Dit kan vooral kleine online ondernemingen een groot voordeel opleveren.

Wat doet een payment service provider?

Een payment service provider is de verbindende schakel voor transacties tussen de online onderneming en de daadwerkelijke betaling van de klant. Het zorgt ervoor dat jouw online onderneming transacties kan ontvangen. Een payment service provider biedt verschillende betaalmogelijkheden. Erg handig, want zo kun jij bepalen welke betaalmogelijkheden relevant zijn voor jouw online onderneming en welke je aan wilt bieden aan jouw klanten. Het is verstandig om in ieder geval iDeal op te nemen, het is de meest gebruikte betaalmethode in Nederland. Het is aan jou om te bepalen welke betaalmogelijkheden je nog meer wilt implementeren.

Payment service provider

Hoe werkt een payment service provider?

Allemaal leuk en aardig, maar hoe krijg je een payment service provider geïmplementeerd? Allereerst maak je een account aan bij de payment service provider van je keuze. Vervolgens kun je eenvoudig een koppeling maken met bijvoorbeeld je webshop of website software. Wanneer een klant een bestelling betaald in bijvoorbeeld jouw webshop, komt de betaling binnen bij de payment service provider. Bij payment service providers software wordt vaak per transactie afgerekend aan de provider, maar dit is wel vaak afhankelijk van het contract dat je hebt afgesloten. Daarna wordt het bedrag van de transactie overgemaakt naar jouw rekening. De betaling aan de payment service provider is er dan vaak al afgeschreven. Je kunt ervoor kiezen om de inkomsten dagelijks uit te laten betalen of een aantal keren per week. Dit is ondermeer afhankelijk van het aantal bestellingen dat in jouw webshop worden geplaatst.

Je kunt kiezen uit meerdere payment service providers. Deze keuze kun je het beste maken op grond van de kosten per transactie, eventuele vaste kosten en de geboden betaalmogelijkheden. Maak je bijvoorbeeld gebruik van webshop software, dan ben je sommige gevallen gebonden aan een bepaalde payment service provider. De bekendste payment providers in Nederland zijn Buckaroo, Mollie, Pay.nl, Paycheckout and Multisafepay.

Actief in het buitenland?

Wanneer je ook in het buitenland actief bent, moet je rekening houden met eventuele andere betaalmogelijkheden. Onderzoek wat de verschillende betaalmogelijkheden in deze landen zijn en implementeer de meest gebruikte in jouw webshop. Zo loop je geen omzet mis in het buitenland. In Nederland is bijvoorbeeld iDeal de populairste betaalmethode, in België is dat Bancontact Mister Cash en in Duitsland is dat Giropay.

Veel webshopeigenaren in Nederland willen op den duur gaan leveren aan buitenlandse klanten. Vaak begint dit vlak over de grens in België, soms Luxemburg en natuurlijk Duitsland. Deze laatste is logisch, want de markt is daar natuurlijk een stuk groter dan die van Nederland, België en Luxemburg samen. Toch is het in feite binnen de gehele Europese Unie fiscaal gezien relatief eenvoudig om je webshop uit te breiden naar het buitenland. Het is daarom aantrekkelijk om bedrijfsactiviteiten uit te breiden naar landen binnen de Europese Unie. Wanneer je dus je webshop in meerdere landen binnen Europa wilt gaan uitbreiden, is het zaak dat je buitenlandse betaalmogelijken ook kunt ontvangen in jouw webwinkel of andere soort online onderneming.

Kortom, met payment service provider werk je efficiënt aan verschillende online betaalmogelijkheden. Niet alleen handig voor jou, maar ook voor je klanten. Een psp is niet alleen van belang voor webshopeigenaren die een webshop runnen in Nederland, maar ook voor webshopeigenaren die zich richten op het publiek over de grens. Een payment service provider draagt bij het aan het realiseren van de omzet, je loopt geen klant meer mis. Vergelijk verschillende payment service providers om tot de provider te komen die het beste past bij jouw webshop.

Algemeen
Anne Hoekman - Online marketeer
Geschreven door:
Anne Hoekman
Online marketeer

Anne is online marketeer bij Appwiki. Ze zorgt ervoor dat onze websites van de juiste informatie zijn voorzien en up to date zijn. Naast haar werk studeert Anne communicatie- en informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Verder is ze gek op sporten en reizen. Heb je vragen? Stuur dan een mailtje naar anne@appwiki.nl!

Anne Hoekman - Online marketeer
Anne Hoekman
Online marketeer

Leestijd 5 minuten

Up-to-date blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de nieuwste business apps!

  • Uitschrijven voor de nieuwsbrief is altijd weer mogelijk.

Products