Uren registreren mogelijkheden

3 Manieren om je urenregistratie bij te houden: Wat werkt voor jou?

Er zijn talloze urenregistratie pakketten om uit te kiezen. Het is dan ook niet eenvoudig om uit het grote aanbod het juiste pakket te selecteren. We maken het je graag gemakkelijker om een keuze te maken, door software te vergelijken met onze vergelijking. Maar waar moet je eigenlijk op letten? Natuurlijk willen we graag dat je na de vergelijking uitkomt bij de urenregistratie software die het beste bij jou en je onderneming past. Daarom hebben we hier een overzicht van waar je precies uit kunt kiezen.

De verschillende urenregistratie software pakketten bieden je per stuk andere mogelijkheden voor tijdschrijven. In dit artikel lichten we daarom een aantal veel toegepaste methodes uit en vertellen we je wat de voordelen en nadelen zijn van timemanagement op de verschillende manieren. Zo maken we het selecteren van het perfecte urenregistratieprogramma nog een beetje makkelijker.

 

Je uren handmatig registreren

Met handmatig uren registreren bedoelen we niet dat je pen en papier nodig hebt, maar wel dat je zelf je taken en uren boekt in het systeem. Je doet dit altijd nadat je een taak of project hebt afgerond. Ben je klaar? Dan voer je zelf een taak met korte omschrijving en het aantal uren dat je eraan besteed hebt in.

Voordelen:

 • Een van de grootste voordelen van handmatige urenregistratie is de vrijheid die je hebt wanneer je je uren op deze manier noteert. Doordat je pas achteraf je gegevens invoert is de beschrijving van de werkzaamheden altijd accuraat. Zelfs wanneer je tijdens de uitvoer van het project besluit om een extra taak op te pakken of er juist één laat vallen.
 • Ook het aantal uren dat je boekt kun je precies koppelen aan je werkzaamheden, omdat je vooraf geen prognose of voorspelling hebt ingevuld en je na uitvoer precies weet hoeveel tijd je gewerkt hebt.

Nadelen:

 • Het handmatig invoeren van gegevens zorgt altijd voor een grotere foutmarge, dan wanneer de invoer automatisch gebeurt. Het is dus niet verwonderlijk of ongebruikelijk om een foutje te maken in de tijd of taak die je noteert wanneer je kiest voor handmatige urenregistratie.
 • Doordat je zelf de begin- en eindtijd van je werkzaamheden noteert is de kans groot dat er ‘gaten’ vallen in je registratie. Kies je ervoor om je uren handmatig te boeken? Dan is het dus zaak om goed op te letten dat de eindtijd van je afgeronde taak en te starten taak op elkaar aansluiten. Zo kom je aan het einde van de dag netjes op een ‘hele’ werkdag uit.

Uren bijhouden met een timer

Urenregistratie software met een ingebouwde timer laat je uren bijhouden door een digitale timer aan- en uit te zetten. Aan het begin van je werkdag start je je urenregistratie programma op en begint de tijd te lopen. Rond je een taak af? Dan noteer je een korte omschrijving van je werkzaamheden en stop je de timer. Zodra je de klok stopt, zal deze beginnen met registreren van uren van je volgende taak. Aan het einde van je werkdag sluit je de software af en weet je dus precies hoeveel uren je aan je onderneming hebt besteed.

Voordelen:

 • Doordat je zelf geen tijd in hoeft te voeren is de kans op foute tijdregistratie door handmatige invoer kleiner. Je voorkomt op deze manier dat geboekte uren elkaar overlappen, of dat er juist ‘gaten’ ontstaan in je urenoverzicht.
 • Uren bijhouden met een timer voelt ‘natuurlijk’. Het stoppen van de klok is een kwestie van gewenning, maar wanneer je dit eenmaal geïntegreerd hebt in je werkwijze is urenregistratie op deze manier weinig ingrijpend in je dag.

Nadelen:

 • Omdat je timer de hele dag blijft lopen in het zaak om deze constant bij te houden. Het boeken van uren doe je met een timer altijd ‘real time’ en dus niet achteraf of eenmalig aan het einde van je werkdag. Zo is er minder kans dat je een foute tijdsinschatting maakt of taken vergeet op te nemen in je urenoverzicht, maar is het wel zo dat je urenregistratie de hele dag op de achtergrond aanwezig is tijdens je werkzaamheden.
 • Voor het registreren van uren op deze manier hoef je niet veel handelingen te verrichten; je geeft alleen een korte omschrijving van de werkzaamheden en stopt de timer. Toch zul je in de praktijk misschien minder geneigd zijn om kleine klusjes tussendoor op te nemen in je urenoverzicht, omdat het gemakkelijker is om de klok door te laten lopen. Hier zul je voor moeten waken, want op die manier wordt je urenregistratie minder accuraat.

Gewerkte uren direct boeken vanuit een geïntegreerde agenda

Urenregistratie software met een geïntegreerde agenda biedt je de mogelijkheid om de software ook als (beperkte) planningstool te gebruiken. Dit is vooral handig wanneer je werkt met een groter team, omdat zo altijd duidelijk is wie er aan het werk zal zijn en welke taken opgepakt zullen gaan worden. Zo weten alle partijen altijd waar zij aan toe zijn.

Voordelen:

 • Doordat je de agenda vult voor de aanvang van de werkzaamheden hoef je tijdens je werkdag weinig inhoudelijke gegevens betreffende taken te noteren. Dit heb je immers al eerder gedaan.
 • Door de koppeling van je urenregistratie en agenda kun je precies zien hoeveel tijd je voor een opdracht had geraamd en hoeveel tijd er daadwerkelijk aan is besteed. Dit inzicht kan je helpen om efficiënter te werken in de toekomst.

Nadelen:

 • Het invullen van de taken en agenda voordat je begint aan je werkzaamheden scheelt je tijdens het werken tijd, maar deze tijd moet je voordat je begint wel besteden aan het maken van je planning. Wil je je agenda actueel houden, dan zul je dus van tevoren moeten bepalen wat je gaat doen en wanneer.
 • Natuurlijk kun je tijdens het werken altijd afwijken van de agenda items die je ingevoerd hebt. Toch zal dit minder ‘vrij’ voelen dan wanneer je uren boekt en beschrijft na afronding van je taken.

Zoals je merkt heeft elke manier van uren registreren eigen voordelen en nadelen. Het is belangrijk om te bedenken hoe jij je urenregistratie wilt integreren in je werkdag, voordat je een pakket aanschaft. Heb je een idee over hoe je dit wilt gaan doen? Probeer dan eens een urenregistratie pakket uit, gratis en vrijblijvend. Gewoon, omdat je alleen op die manier echt een goede keuze kunt maken.

Urenregistratie in Excel

Met het onderstaande gratis Excel template is het eenvoudig om je urenregistratie in Excel te starten. Het voorbeeld geeft je een duidelijk voorbeeld van de opzet van een eenvoudig maar efficient urenoverzicht in Excel. Zo kun je in één oogopslag zien of je voldoet aan het urencriterium.

 • Je ontvangt 2 keer per maand de Appwiki nieuwsbrief met handige tips op het gebied van bedrijfssoftware. Het e-mailadres wordt niet aan derden verstrekt.

Populaire software

Rating:
Reviews: 68
Urenregistratie
Rating:
Reviews: 370
Urenregistratie
Rating:
Reviews: 978
Urenregistratie

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Steven Houkes - Webredacteur
Geschreven door:
Steven Houkes
Webredacteur

Steven is als hoofdredacteur van Appwatching degene die de content van de websites creëert en kwaliteit ervan waarborgt. Hij maakt je in zijn nieuwsartikelen, blogs en onderzoeken wegwijs in de materie van cloudsoftware. Hij heeft veel ervaring opgedaan als webredacteur bij RTV Noord en past deze journalistieke kennis toe bij het schrijven van zijn blogs. In zijn vrije tijd doet hij aan voetbal, wielrennen (alleen bij mooi weer) en koken. Heb je vragen? Mail gerust naar steven@appwiki.nl.

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Online marketeer
Iris Kluin
Online marketeer
blog-boekhoudmanieren-excel-vs-software.png

Doe je de boekhouding in Excel of met boekhoudsoftware?

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Over het algemeen houden startende ondernemers...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Lees het in deze blog.

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
Products