1. Blog
  2. Het stappenplan: Hoe begin je een webshop?
  1. Blog
  2. Het stappenplan: Hoe begin je een webshop?

Het stappenplan: Hoe begin je een webshop

Webshop 19 mei 2017 Leestijd 5 minuten

Mensen gaan steeds massaler online shoppen. Hierdoor wordt het voor ondernemers steeds interessanter om ook online iets te beginnen. Een webshop beginnen heeft daarnaast veel voordelen zoals, het besparen van kosten en het toegankelijker maken voor een groter publiek. De efficiëntie van een webwinkel kan erg aantrekkelijk zijn voor ondernemers, maar in deze zee van webshops liggen ook een hoop haaien op de loer. Daarnaast is wat voorkennis en een goede voorbereiding ook vereist om je als ondernemer binnen deze markt staande te houden. Wil je binnenkort een online shop starten die de potentie heeft om succesvol te worden? Volg dan dit stappenplan om geslaagd je eigen webshop te lanceren.

Stap 1: Start met een ondernemingsplan

Voordat je een webshop begint is het van belang dat je eerst een goed afgebakend plan hebt. Neem daarom uitgebreid de tijd om een ondernemingsplan te schrijven. Een ondernemingsplan geeft je richting en houvast. Het is dus de basis van je onderneming. In dit plan stel je vast welke producten je waar en aan wie gaat verkopen. Maar ook waar je de producten vandaan haalt (welke leverancier) en waar je ze opslaat. Ook dien je te specificeren binnen welk tijdsbestek je winst wilt gaan genereren. Tot slot moet je niet vergeten je concurrenten goed te identificeren en te bestuderen. Probeer met deze informatie jezelf als webshop te onderscheiden.

Stap 2: Kies een geschikte URL-naam

Staat je ondernemingsplan paraat en heb je een goede naam bedacht? Dan is de volgende stap jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Bij de inschrijving moet je namelijk ook direct je bedrijfsnaam opgeven. Denk van te voren wel even goed na of deze naam ook future proof is, zodat je hem niet later weer hoeft te veranderen. Dit is vooral niet handig met oog op het gebruik van de naam in de URL van je webshop. Daarnaast moet je merknaam ook goed aansluiten op je concept. Klanten moeten namelijk ook de link tussen je uitstraling en product snappen. Van te voren moet je ook even uitzoeken of de domeinnaam niet al gebruikt is. Is hij in gebruik maar wil je deze naam toch wel graag gebruiken? Dan kun je natuurlijk proberen om hem over te kopen. Dus zoek alles eerst goed uit en onderbouw alles goed zodat je bedrijfsnaam, domeinnaam, en logo goed op elkaar afgestemd zijn en herkenbaar zijn voor je klanten.

Stap 3: Kies de juiste software

Nu je weet wat de domeinnaam van je webshop wordt en je een logo paraat hebt, is het tijd om de webshop te creëren. Dit kun je doen door een programmeur in te huren die alles handmatig voor je maak. Maar mocht je een beperkt budget hebben, dan is dit wellicht niet de beste optie. Je kunt in dit geval beter gebruikmaken van cloudsoftware. Met webshopsoftware kun je door gebruik van kant-en-klare templates vrij eenvoudig en snel je webshop inrichten. Let er wel goed op dat je software kiest die goed bij jouw situatie past. Dit kan best een lastige opgave zijn, want het aanbod aan webshopsoftware is beste groot. Wanneer je verschillende webwinkelsoftware met elkaar vergelijkt, kun je makkelijk de voor- en nadelen op een rij zetten. Wanneer je namelijk de voor jou meest geschikte webshop software kiest, begin je in no time je eigen online shop.

Dit stappenplan helpt je bij het beginnen van een webshop

Stap 4: Voeg goede foto’s toe

Wanneer je het design van je webshop klaar hebt, kun je je gaan richten op de inhoud. Denk hierbij aan het toevoegen van producten, productspecificaties schrijven en natuurlijk de foto’s toevoegen. Kwalitatieve foto’s toevoegen aan je website draagt bij aan de professionaliteit en geeft klanten een beter beeld van het product. Hierdoor zijn ze ook eerder geneigd om iets van je webwinkel te kopen. Het gebruik van foto’s wordt daarnaast door gebruikers ook gewoon als prettig ervaren. Mensen zijn nou eenmaal visueel ingesteld. Uit onderzoek blijkt ook dat klanten zich ongeveer 80% herinneren van wat ze zien en 20% van wat ze lezen. Zorg daarom dat je op je productpagina’s ook goede sfeerfoto’s plaatst, zodat het product er een stuk aantrekkelijker uitziet. Hiermee haal je klanten uiteindelijk sneller over de streep. Tot slot is een goede zoomfunctie om je product van dichtbij en verschillende klanten te laten tonen ook een must.

Stap 5: Vergeet je mobiele gebruikers niet

Nu je het design en de inhoud af is, moet je ook nadenken over de weergave van je online shop. Vergeet daarom niet ook je mobiele gebruikers. Dit is namelijk een steeds belangrijker wordende groep. Niet alleen gaan mensen steeds meer hun smartphone gebruiken om online te shoppen, de mobiele zoekopdrachten leveren ook in 70% van de gevallen tot een actie. Maar is je webshop niet mobielvriendelijk? Dan gaat 40% van de potentiële klanten naar de concurrent. Realiseer daarom naar je desktop variant ook een goed werkende mobiele variant.

Stap 6: Maak de webshop startklaar

Nu je aan al deze factoren hebt gedacht, kun je de webshop startklaar maken. Als de gehele webshop klaar is voor gebruik kun je eindelijk beginnen met verkopen. Dit is niet zo gemakkelijk als vaak wordt gedacht. Online sales werkt namelijk anders dan offline verkopen. Als beheerder van de webshop moet je je direct vanaf het begin actief bezighouden met online marketing, zoekmachine optimalisatie en affiliate marketing. Dit is een doorgaand en organisch proces. Je dient dus constant in te spelen op nieuwe ontwikkelingen om je online marketingactiviteiten op peil te houden. Een webwinkel is namelijk niks zonder bezoekers.

Populaire software

Gerelateerde artikelen

18 januari 2018

Webwinkel beginnen? Bezoek de WWV

Webshop

Ben je van plan om een eigen webwinkel te beginnen? Breng dan een bezoek aan de Webwinkel Vakdagen om inspiratie op te doen. Wij zetten de meest interessante presentaties voor je op een rij. Bekijk snel onze tips!

19 mei 2017

Wat is de beste webshop software?

Webshop

Welke webshop software past het best bij jou? Ben je een winkelier en wil je je bereik vergroten, of ben je een ondernemer en wil je een interessante markt ingaan? Dan kan een webshop beginnen wel ee...

19 mei 2017

De e-commerce trends van 2017

Webshop trends

Weet jij de e-commerce trends van 2017 al? De markt van webshops groeit steeds sneller. Steeds meer consumenten ondervinden het gemak van online shoppen en maken hier gebruik van. Je hoeft niet de de...

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products