hoe-webshop-beginnen(1).png

Alles wat je moet weten bij het beginnen van je webshop

Mensen gaan steeds massaler online shoppen. Hierdoor wordt het voor ondernemers steeds interessanter om ook online iets te beginnen. Een webshop beginnen heeft daarnaast veel voordelen zoals, het besparen van kosten en het toegankelijker maken voor een groter publiek. De efficiëntie van een webwinkel kan erg aantrekkelijk zijn voor ondernemers, maar in deze zee van webshops liggen ook een hoop haaien op de loer. Daarnaast is wat voorkennis en een goede voorbereiding ook vereist om je als ondernemer binnen deze markt staande te houden. Wil je binnenkort een online shop starten die de potentie heeft om succesvol te worden? Volg dan dit stappenplan om geslaagd je eigen webshop te lanceren.

Stap 1: Start met een ondernemingsplan

Voordat je een webshop begint is het van belang dat je eerst een goed afgebakend plan hebt. Neem daarom uitgebreid de tijd om een ondernemingsplan te schrijven. Een ondernemingsplan geeft je richting en houvast. Het is dus de basis van je onderneming. In dit plan stel je vast welke producten je waar en aan wie gaat verkopen. Maar ook waar je de producten vandaan haalt (welke leverancier) en waar je ze opslaat. Ook dien je te specificeren binnen welk tijdsbestek je winst wilt gaan genereren. Tot slot moet je niet vergeten je concurrenten goed te identificeren en te bestuderen. Probeer met deze informatie jezelf als webshop te onderscheiden.

Stap 2: Kies een geschikte URL-naam

Staat je ondernemingsplan paraat en heb je een goede naam bedacht? Dan is de volgende stap jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Bij de inschrijving moet je namelijk ook direct je bedrijfsnaam opgeven. Denk van te voren wel even goed na of deze naam ook future proof is, zodat je hem niet later weer hoeft te veranderen. Dit is vooral niet handig met oog op het gebruik van de naam in de URL van je webshop. Daarnaast moet je merknaam ook goed aansluiten op je concept. Klanten moeten namelijk ook de link tussen je uitstraling en product snappen. Van te voren moet je ook even uitzoeken of de domeinnaam niet al gebruikt is. Is hij in gebruik maar wil je deze naam toch wel graag gebruiken? Dan kun je natuurlijk proberen om hem over te kopen. Dus zoek alles eerst goed uit en onderbouw alles goed zodat je bedrijfsnaam, domeinnaam, en logo goed op elkaar afgestemd zijn en herkenbaar zijn voor je klanten.

Stap 3: Kies de juiste software

Nu je weet wat de domeinnaam van je webshop wordt en je een logo paraat hebt, is het tijd om de webshop te creëren. Dit kun je doen door een programmeur in te huren die alles handmatig voor je maak. Maar mocht je een beperkt budget hebben, dan is dit wellicht niet de beste optie. Je kunt in dit geval beter gebruikmaken van cloudsoftware. Met webshopsoftware kun je door gebruik van kant-en-klare templates vrij eenvoudig en snel je webshop inrichten. Let er wel goed op dat je software kiest die goed bij jouw situatie past. Dit kan best een lastige opgave zijn, want het aanbod aan webshopsoftware is beste groot. Wanneer je verschillende webwinkelsoftware met elkaar vergelijkt, kun je makkelijk de voor- en nadelen op een rij zetten. Wanneer je namelijk de voor jou meest geschikte webshop software kiest, begin je in no time je eigen online shop.

Dit stappenplan helpt je bij het beginnen van een webshop

Stap 4: Voeg goede foto’s toe

Wanneer je het design van je webshop klaar hebt, kun je je gaan richten op de inhoud. Denk hierbij aan het toevoegen van producten, productspecificaties schrijven en natuurlijk de foto’s toevoegen. Kwalitatieve foto’s toevoegen aan je website draagt bij aan de professionaliteit en geeft klanten een beter beeld van het product. Hierdoor zijn ze ook eerder geneigd om iets van je webwinkel te kopen. Het gebruik van foto’s wordt daarnaast door gebruikers ook gewoon als prettig ervaren. Mensen zijn nou eenmaal visueel ingesteld. Uit onderzoek blijkt ook dat klanten zich ongeveer 80% herinneren van wat ze zien en 20% van wat ze lezen. Zorg daarom dat je op je productpagina’s ook goede sfeerfoto’s plaatst, zodat het product er een stuk aantrekkelijker uitziet. Hiermee haal je klanten uiteindelijk sneller over de streep. Tot slot is een goede zoomfunctie om je product van dichtbij en verschillende klanten te laten tonen ook een must.

Stap 5: Vergeet je mobiele gebruikers niet

Nu je het design en de inhoud af is, moet je ook nadenken over de weergave van je online shop. Vergeet daarom niet ook je mobiele gebruikers. Dit is namelijk een steeds belangrijker wordende groep. Niet alleen gaan mensen steeds meer hun smartphone gebruiken om online te shoppen, de mobiele zoekopdrachten leveren ook in 70% van de gevallen tot een actie. Maar is je webshop niet mobielvriendelijk? Dan gaat 40% van de potentiële klanten naar de concurrent. Realiseer daarom naar je desktop variant ook een goed werkende mobiele variant.

Stap 6: Maak de webshop startklaar

Nu je aan al deze factoren hebt gedacht, kun je de webshop startklaar maken. Als de gehele webshop klaar is voor gebruik kun je eindelijk beginnen met verkopen. Dit is niet zo gemakkelijk als vaak wordt gedacht. Online sales werkt namelijk anders dan offline verkopen. Als beheerder van de webshop moet je je direct vanaf het begin actief bezighouden met online marketing, zoekmachine optimalisatie en affiliate marketing. Dit is een doorgaand en organisch proces. Je dient dus constant in te spelen op nieuwe ontwikkelingen om je online marketingactiviteiten op peil te houden. Een webwinkel is namelijk niks zonder bezoekers.

Populaire software

Rating:
Reviews: 624
Boekhouden
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 68
CRM

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Pauline - Online marketeer
Geschreven door:
Pauline van Putten
Online marketeer

Pauline is een enthousiaste en gedreven content marketeer met vlotte pen. Ze blogt over alle ins en outs van bedrijfssoftware en voorziet je van handige tips. Daarnaast studeert zij de master computercommunicatie aan de Rijksuniversiteit Groningen en doet een marketing commissie bij een regionale radio- en televisiezender. In haar vrije tijd houdt ze van sporten, kokkerellen en festivals afstruinen.

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Online marketeer
Iris Kluin
Online marketeer
blog-boekhoudmanieren-excel-vs-software.png

Doe je de boekhouding in Excel of met boekhoudsoftware?

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Over het algemeen houden startende ondernemers...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Lees het in deze blog.

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
Products