1. Blog
  2. Wat is het beste CRM systeem voor jouw onderneming?
  1. Blog
  2. Wat is het beste CRM systeem voor jouw onderneming?

Het beste CRM systeem voor jouw onderneming?

CRM systeem Uitgelicht 20 januari 2018 Leestijd 5 minuten
Henk-Jan

Henk-Jan

Founder

Om het beste CRM systeem voor jouw onderneming te kunnen selecteren is het essentieel om duidelijke CRM doelstellingen, ruimte voor het nastreven van deze doelstellingen binnen jouw werkwijze en een praktisch plan voor de uitvoering van jouw CRM strategie te hebben. Alleen zo kun je bepalen welk type CRM systeem jou helpt om je doelstellingen te behalen. In dit artikel lees je hoe je ervoor zorgt dat de implementatie van jouw CRM systeem een succes wordt en blijft.

De implementatie van een CRM systeem gaat veel verder dan alleen het aanschaffen van software. Voorafgaand aan de keuze voor een pakket moeten al vele knopen worden doorgehakt en een duidelijk plan worden geformuleerd. In vier stappen komt dit op het volgende neer:

1. CRM doelstellingen vaststellen

Je organisatie groeit, iemand komt met het idee om ?iets met Customer Relationship Management te doen? of je bent gewoon benieuwd wat CRM voor jouw organisatie kan betekenen. Het antwoord: veel! Maar dan is het wel essentieel om CRM doelen vast te stellen. Want zonder duidelijke doelen ben je niet bezig met het managen van de klantrelatie, maar verzamel je slechts gegevens.

CRM heeft een overkoepelend karakter. Alle afdelingen binnen je organisatie krijgen ermee te maken en kunnen er op hun eigen manier hun voordeel mee doen. Dit betekent dat je niet alleen hoofddoelstellingen maar ook deeldoelstellingen zult moeten formuleren. Zet je CRM in voor het signaleren van (sales)kansen en het uitbreiden van je klantenkring? Wil je liever processen stroomlijnen en een workflow in het systeem opnemen of juist een zo compleet mogelijk beeld van je klanten krijgen ten behoeve van optimale communicatie? Bepaal waarom CRM voor jou belangrijk is en op welke manier de verschillende afdelingen binnen je onderneming kunnen profiteren van CRM. Bepaal je koers en breng verschillende afdelingen bij elkaar in je CRM doelstellingen overzicht.

2. Bepaal je startpunt en hoe CRM hierin past

Voor het beheren van klantrelaties geldt hetzelfde als voor 'gewone' relaties: een goede relatie kost toewijding, tijd en commitment. Het is belangrijk om van tevoren te bepalen hoeveel tijd dit zal zijn, wie er bij CRM betrokken zullen zijn en welke (technische) aanpassingen er nodig zijn om de implementatie van je CRM systeem tot een succes te maken.

Het beste CRM systeem voor jouw onderneming is het systeem dat zo goed mogelijk in jouw werkwijze past. Een startpunt bepalen is dus onvermijdelijk. Toch ligt het succes van CRM niet alleen in de software die je gebruikt. Er zullen altijd processen en werkwijzen aangepast of uitgebreid moeten worden om je CRM doelstellingen te behalen. Bepaal dus hoe je onderneming er nu uit ziet, hoe CRM hierin past en welke aanpassingen nodig zullen zijn.

3. Maak een praktisch plan van aanpak

Nadat je bepaald hebt wat de huidige situatie van je onderneming is en welke veranderingen er nodig zijn voor het succesvol starten met relatiebeheer, is het tijd om een praktisch plan van aanpak op te stellen. Hierin neem je echte relaties, contactpersonen, processen en scenario's op. Je praktische plan van aanpak (of business case) maakt je klaar om CRM systemen uit te proberen op de manier waarop deze in de toekomst ook echt gebruikt zullen gaan worden. Natuurlijk zou je er ook voor kunnen kiezen om software uitgevers een presentatie van hun pakket te laten doen en op basis daarvan een keuze maken. Echter, om te vermijden dat je kiest voor het pakket met de mooiste interface of aantrekkelijkste presentatie is het belangrijk om een CRM systeem zelf te testen. Zo belicht je alle kanten van een pakket (dat is moeilijk in een korte productpresentatie) en detecteer je meteen moeilijkheden en discrepanties tussen je doelstellingen, werkwijze en het pakket. Ontdekken door te doen werkt volgens ons nog altijd het beste.

Test dus je plan van aanpak in een gratis en vrijblijvend proefabonnement of een demo. Bepaal welke systemen het beste bij jouw onderneming aansluiten door deze daadwerkelijk te gebruiken zoals je ze wilt gaan gebruiken en vind zo het CRM systeem dat het beste bij jouw organisatie past. Vergelijk CRM software of kijk in het CRM software overzicht om jouw gratis proefabonnement af te sluiten.

4. Kies het beste CRM systeem voor jouw onderneming

Heb je het CRM systeem gevonden waarin jij je doelstellingen kunt behalen op een manier die naadloos aansluit bij je werkwijze? Dan heb je het beste CRM systeem voor jouw onderneming gevonden. Eigenlijk begint het werk hier pas echt. Na het kiezen van passende software is het grootste struikelblok de implementatie van het systeem.

Beste CRM systemen voor jou

Niet alleen moet de software technisch gezien op de juiste manier geïnstalleerd worden, ook moet het CRM systeem door alle afdelingen geïntegreerd worden in de werkwijze. CRM is namelijk veel meer dan de juiste software: het is een denkwijze waarin de klant centraal staat. Als niet alle neuzen in je onderneming dezelfde kant op staan, dan is de kans dat je CRM implementatie mislukt groot. Ervaring leert dat deze kans kleiner wordt, als betrokkenen uit alle lagen van je organisatie betrokken worden bij de stappen die we in dit artikel noemen. Door hen mee te nemen in de keuze van jouw CRM systeem, zal de motivatie om hier op een juiste manier mee te gaan werken groter zijn en de kans van slagen dus ook.

Gerelateerde artikelen

19 april 2018

Hoe CRM jouw sales een boost geeft

Crm systeem

CRM software kan voor meer sales zorgen, lees gauw hoe! Een CRM systeem biedt je de mogelijkheid om je klantrelaties verder op te bouwen en te onderhouden.

14 november 2018

Wat zijn de beste zakelijke apps?

Boekhouding Urenregistratie Crm systeem Facturatie

Is de treincoupé ook jouw tweede huis geworden? Gaan de zaken goed en zit je hierdoor vaak in het buitenland? Doe jouw zaken met een business app!

24 oktober 2018

7 kansen die ondernemers missen om tijd te besparen

Boekhouden Factureren Urenregistratie Crm systeem

Ondernemers zijn veel tijd kwijt aan zaken die effectiever kunnen. Factureren, debiteuren beheren, de BTW-aangifte en acquisitie doen; het zijn allemaal noodzakelijke, belangrijke maar ook nodeloos tijdrovende taken.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products