1. Begrippen
  2. Urenregistratie begrippen
  3. Wat is een ondernemersaftrek?

Wat is een ondernemersaftrek?

Een ondernemersaftrek is het bedrag dat je mag aftrekken van de winst, zodat je minder belasting hoeft te betalen. Bij de ondernemersaftrek zijn meerdere onderdelen te onderscheiden, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de meewerkaftrek. Om in aanmerking te komen voor sommige van deze vormen ondernemersaftrek moet je voldoen aan het urencriterium of het verlaagd urencriterium.

Voorwaarden

Om te voldoen aan het urencriterium zijn er twee voorwaarden:

  • Je besteedt 1225 uren aan de onderneming. Wordt het werk onderbroken door bijvoorbeeld zwangerschap, dan kun je de niet-gewerkte uren van in totaal zestien weken meetellen als gewerkte uren.
  • Je moet meer tijd besteden aan de onderneming dan aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld in loondienst). Ben je in de één van de afgelopen vijf jaar geen ondernemer geweest, dan hoef je niet te voldoen aan deze voorwaarde.

Alle uren die je besteedt aan de onderneming tellen mee voor het urencriterium. Dit zijn dus niet alleen de uren die in rekening worden gebracht aan de klanten. Tijd die je besteedt aan het maken van offertes, het maken van een zakelijke website en het bijhouden van de administratie tellen mee voor het urencriterium. Belangrijk is dat je de hoeveelheid tijd die je besteedt aan de onderneming wel kunt aantonen. Lees de blog om erachter te komen hoe het nou precies zit met het urencriterium en urenregistratie.

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products